Een frisse blik op ons kijken

Nieuwsbericht

Een frisse blik op ons kijken

Gepubliceerd op: 21 maart 2019- Laatste update: 21 maart 2019 13:22 uur

Ieder mens bekijkt de wereld vanuit eigen kaders. Ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust, toch hebben we allemaal filters die onze blik kleuren. Dit geldt uiteraard ook voor de medewerkers van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat. Het team volgde daarom onlangs een training voor meer bewustwording van die eigen aannames en filters.

Een onbewuste gefilterde blik kan voor de medewerkers van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat best lastig zijn. Teamlid Jack de Vries legt uit dat de kwaliteit van de signalen die het team ophaalt uit de buitenwereld toeneemt naarmate signalen minder gekleurd binnenkomen. ‘Reden genoeg dus om ons meer bewust te worden van onze eigen aannames en filters. Daarom hebben we onlangs een masterclass gevolgd met de titel 'Een frisse blik op ons kijken.’

Kritisch bevragen

‘Trainer Caroline van Beekhoff nam ons mee in onze eigen wereld – de wereld van strategisch verkennen binnen Rijkswaterstaat. Eerst hebben we begrippen verzameld die we zelf aan onze wereld verbinden. Daarna moesten we elkaar kritisch bevragen. We hebben immers allemaal een eigen – onuitgesproken – definitie van zo’n begrip. Vragen die we elkaar stelden waren niet alleen 'Wat bedoel je hiermee?', maar ook 'Wat gebeurt er als je dit letterlijk neemt?' of 'Wat gebeurt er als je het omkeert?'. Deze manier van bevragen maak inzichtelijk hoe we zelf zo’n begrip inkleuren.’

Voorbeeld begrippen

‘Neem nou het begrip 'aanleg'. Rijkswaterstaat legt onder meer wegen en viaducten aan. Dat is een belangrijk deel van ons werk. Maar 'aanleggen' kun je ook zien als iets toevoegen, zoals je een stuk van en legpuzzel aanlegt of een steen in het dominospel. Toen de bouw van onze infrastructuur nog vooral plaatsvond in een maagdelijke omgeving, was aanleggen eigenlijk een vreemd begrip. Er was niets om wat je bouwde tegenaan te leggen. Maar tegenwoordig – nu onze infrastructuurnetwerken zo goed als compleet zijn – zou de uitbreiding van bestaande wegen wel weer goed passen bij het begrip 'aanleggen' zoals in een legpuzzel.’

Uitkomsten training

‘Het gaat er natuurlijk niet om dat we elkaar of Rijkswaterstaat corrigeren. Andere interpretatiemogelijkheden verrijken onze blik, en dat bewustzijn houdt ons scherp. De training heeft ons laten zien dat het waarde heeft om door te vragen op begrippen die een vanzelfsprekende lading lijken te hebben, maar waar toch meer achter blijkt te zitten. En dat nemen we weer mee in ons werk.’

Meer nieuws Programma Strategische verkenningen

Onderliggende pagina's