Grondverwerving langs huidig tracé A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide

Interview

Grondverwerving langs huidig tracé A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide

Gepubliceerd op: 11 februari 2019- Laatste update: 11 februari 2019 09:35 uur

Voor het verbreden van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide is ruimte nodig. Rijkswaterstaat verwerft daarom grond langs het huidige tracé. In totaal gaat het om 90 ha: vooral agrarische percelen, maar ook wegen, bedrijfsterreinen en enkele woningen. Die grond- en woningaankoop gebeurt in nauwe samenwerking met de provincie Limburg.

Jo Steinbusch werkt al 18 jaar bij de provincie als grondaankoper. ‘Ik ben betrokken bij grote gebiedsontwikkelingen, zoals de verbreding van de snelweg A2. Onder leiding van Rijkswaterstaat verzorgen wij met 3 provinciale grondverwervers momenteel de aankoop van percelen langs deze snelweg.’ Het gaat om ruim 150 eigenaren. Een daarvan betreft de woning van de familie Gerritsen aan de Körbusweg in Susteren.

Een levenswerk van pap

‘Het huis stond al sinds 2013 te koop. Het was het levenswerk van mijn pap’, vertelt schoonzoon John Lichteveld die bij de verkoop hielp. ‘Hij heeft het 30 jaar lang verbouwd, geheel naar eigen smaak en wensen. Eigenlijk wilde hij niet weg uit deze prachtige woonboerderij met een riante tuin van 2.900 m2. Maar de grootte van het perceel, hun leeftijd en gezondheid, dwong mijn schoonouders toch om te verhuizen. De woning verkopen bleek echter niet eenvoudig. Het is een schitterende plek, maar wel pal aan de snelweg A2. Precies waar de uitbreiding van deze snelweg gaat komen.’

Vroegtijdige grondverwerving

De familie vermoedde dan ook dat de overheid zich zou melden om het te kopen. In 2015 stond Rijkswaterstaat inderdaad op de stoep. Dit gebeurt volgens Jo Steinbusch liefst zo vroeg als mogelijk: ‘Het geeft mensen voldoende tijd om een andere geschikte woning te vinden. Bovendien duurt het vaak jaren voor de grond daadwerkelijk verworven is.’ Ook in het geval van de familie Gerritsen duurde dit traject tot 2018. ‘Mam is inmiddels verhuisd naar haar nieuwe woning’, vertelt Lichteveld. ‘Helaas zonder pap, hij overleed in maart 2018. Hij heeft wel nog meegekregen dat zijn huis in de toekomst wordt gesloopt. Dat bleek gelukkig geen bittere pil. Hij had er vrede mee en vond het zelfs een prettige gedachte dat niemand anders in zijn levenswerk zal wonen.’

Prettig en persoonlijk contact

Jo Steinbusch maakt het vaak anders mee. ‘Bij grondverwerving komen vaak emoties kijken. Mensen moeten nu eenmaal wennen aan het idee dat ze weg moeten van hun vertrouwde plek. Ik probeer ze altijd zo goed mogelijk door het proces te begeleiden. Als grondverwerver is het belangrijk dat je rustig blijft en de situatie van de ander goed inschat.’ John Lichteveld kan dat beamen: ‘Jo heeft ons goed meegenomen in de plannen en de procedure. Hij lichtte ze persoonlijk toe en ik kon altijd bellen met vragen. Toen pap ziek werd, toonde hij veel begrip voor onze omstandigheden. Ik wilde toen dat de aankoop versnelde. Mede dankzij Jo was binnen 2 maanden alles geregeld. Een goed voorbeeld van prettig zakendoen met de overheid.’

Uitkijken naar de verbrede A2

Totdat de woning tegen de vlakte gaat, wordt deze antikraak verhuurd, zodat krakers het niet onverhoopt bezetten. Lichteveld is er nog eens langs gegaan, zijn vrouw niet. ‘Ze koestert liever de prachtige herinneringen. Nog eens gaan kijken, hoeft voor haar niet. Toch zullen we hier in de toekomst min of meer nog eens komen, als de verbrede A2 op deze plek ligt. Ik ben blij dat Rijkswaterstaat deze weg aanpakt, zodat het verkeer straks beter zal doorstromen. We kijken met een goed gevoel terug op de verkoop van de woning én we kijken uit naar de verbrede A2.’

Meer nieuws over A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide

Onderliggende pagina's