Fileontwikkeling in lijn der verwachting

Nieuwsbericht

Fileontwikkeling in lijn der verwachting

Gepubliceerd op: 28 februari 2019- Laatste update: 28 februari 2019 12:38 uur

In 2018 hebben we met elkaar 72,4 miljard km over de rijkswegen gereden. Ten opzichte van 2017 is dit een stijging van 1,9 procent. De jaarfilezwaarte is met 2,2 procent gestegen.

Dit staat in de Rapportage Rijkswegennet 2018 dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze rapportage toont de ontwikkeling ten opzichte van 2017 en schenkt aandacht aan de laatste vier maanden van 2018.

Ontwikkeling ten opzichte van 2017

De stijging van het aantal gereden km komt overeen met de groei die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in Kerncijfers Mobiliteit 2018 voorzag. De jaarfilezwaarte is een belangrijke manier om trends in files te meten. Het is het aantal minuten dat er ergens een file van tenminste 2 km stond, uitgedrukt in kilometerminuten.

In 2018 is de jaarfilezwaarte met 2,2 procent gestegen tot 11,4 miljoen kilometerminuten. Belangrijkste file-oorzaak blijft de hoge intensiteit (reguliere spitsfiles), gevolgd door ongevallen en incidenten. Het aantal files als gevolg van werkzaamheden is vrijwel gelijk gebleven, 3,7 procent in 2018 tegenover 3,6 procent in 2017.

File Top 10

Op de eerste plaats van de File Top 10 van de laatste 4 maanden van 2018 staat de snelweg A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein. Nieuw zijn de snelweg A12 tussen Nieuwegein en Oudenrijn (9), de snelweg A16 tussen Feijenoord en Ridderkerk Noord (5), de snelweg A4 Vlaardingen en Hoogvliet voor het Kethelplein en de snelweg A1 Amsterdam en Apeldoorn tussen Hoevelaken en Barneveld.

Openstelling weggedeelten

In 2018 zijn in totaal 15 nieuwe weggedeelten opengesteld, waarvan 7 in de laatste 4 maanden sinds de vorige rapportage. De meest in het oog springende openingen waren de extra rijstroken op de A4 tussen Leiden en Den Haag, de wegdelen op de snelweg A27 tussen Utrecht en Eemnes en de snelweg A6 bij Almere. De reistijd tussen knooppunt Almere en knooppunt Diemen is sinds de openstelling in november 2018 terug gegaan van 23 minuten naar 15 minuten.

In 2018 is ook een aantal belangrijke (ontwerp)tracébesluiten vastgesteld, gericht op het oplossen van (toekomstige) bereikbaarheidsknelpunten, zoals de A27 tussen Houten en Hooipolder en de A28/A1 bij knooppunt Hoevelaken.

Meer informatie

De Rapportage Rijkswegennet is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Meer informatie is te vinden op de pagina Geplande wegwerkzaamheden en via de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Onderliggende pagina's