‘De verbreding van de A2 is goed voor de leefbaarheid én economie’

Interview

‘De verbreding van de A2 is goed voor de leefbaarheid én economie’

Gepubliceerd op: 11 februari 2019- Laatste update: 11 februari 2019 09:34 uur

De snelweg A2 loopt voor een deel door de gemeente Sittard-Geleen. Hoe eerder de verbreding tussen Het Vonderen en Kerensheide start hoe beter, vindt wethouder Mobiliteit en Dienstverlening Eefje Joosten. Het is een belangrijk onderdeel van de bereikbaarheid en leefbaarheid van de hele regio.

De verbreding van de snelweg A2 is bittere noodzaak. Het houdt de regio bereikbaar en leefbaar, vindt de gemeente Sittard-Geleen. Dat standpunt is niet veranderd na de benoeming van het nieuwe college van B&W in juni 2018. Ook wethouder Eefje Joosten juicht de plannen toe.

Steeds vaker in de file

‘Plannen maken en vertellen dat je de regio bereikbaar wil houden, moet je niet doen vanachter je bureau. Je moet zelf zien, horen en ervaren waar het knelt’, vindt Joosten. Aan ervaring bij haar dan ook geen gebrek. ‘Ik werk ook parttime in Venlo en rijd dus meerdere keren per week over de snelweg A2. Het wordt alsmaar drukker, er gebeuren geregeld ongevallen en ik sta steeds vaker in de file. Dat is niet prettig als weggebruiker, maar ook niet voor de mensen die langs de snelweg wonen. Dus ook voor hen vind ik het belangrijk dat het verkeer op de A2 beter doorstroomt.’

De snelweg ervaren

Joosten spreekt geregeld met mensen die vlakbij de A2 wonen. ‘Ik woon bijeenkomsten van het buurtenplatform bij. En in januari 2019 was ik bij een schouw: ik ben persoonlijk gaan kijken hoe inwoners de nabijheid van de snelweg ervaren. Ik hoorde ook zelf eens hoe het geluid van het langsrazend verkeer hun huizen bereikt. In de gesprekken met deze mensen komt steeds naar voren dat ze heus het nut en de noodzaak zien van die weg. Maar dat ze tegelijkertijd fijn willen wonen, met zo min mogelijk overlast. Daar moeten we samen een goede middenweg in zien te vinden.’

Constructief meedenken

De wethouder hoort veelvuldig dat de mensen aanvullende geluidwerende voorzieningen wensen, meer dan wettelijk noodzakelijk is. ‘Rijkswaterstaat is niet verplicht om al deze wensen te realiseren. Ik vind wel dat we samen goed moeten kijken naar wat wel mogelijk is’, zegt Joosten. ‘Daarom is het belangrijk dat we met inwoners in gesprek blijven. Ik vind overigens dat zij constructief meedenken. En omgekeerd waarderen zij het dat wij vanuit de gemeente en Rijkswaterstaat open en transparant zijn. Dat is prettig om terug te horen.’

Hoe eerder, hoe beter

De A2 is een cruciale verkeersader, zowel binnen Nederland als richting buitenland. Dat maakt deze snelweg volgens Joosten ook van economisch belang. ‘Binnen mijn eigen gemeente kijk ik vooral naar Chemelot, VDL Nedcar en Holtum. Onze huidige maakindustrie stelt hoge eisen aan logistiek. Daarom moeten die bedrijventerreinen goed bereikbaar zijn én blijven. Als de A2 eenmaal is verbreed, verbetert dat ongetwijfeld de bereikbaarheid. Ik ben ervan overtuigd dat ook lokaal verkeer dan beter doorstroomt, dat sluipverkeer afneemt en de kernen veiliger worden. Wat mij betreft starten de werkzaamheden zo vlug mogelijk. Hoe eerder, hoe beter. Dat is goed voor de leefbaarheid en de economie.’

Onderdeel van groter geheel

‘We moeten ons realiseren dat de verbreding van de A2 ook z’n weerslag heeft op de aansluitende A76 en provinciale wegen. Daarom staan we met z’n allen - Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten - aan de lat om daar aandacht voor te hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een nog slimmere verkeersregelinstallatie bij de afslag ter hoogte van de Urmonderbaan. Zo zie je dat de A2 een belangrijk onderdeel is van een groter geheel. Dat maakt mijn portefeuille ook heel interessant.’ Rijkswaterstaat geeft aan dat een aanpassing van deze verkeersregelinstallatie geen onderdeel is van de scope van het project.

Meer nieuws over A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide

Onderliggende pagina's