‘De nieuwe snelweg A2 veranderde onze omgeving en ons leven’

Interview

‘De nieuwe snelweg A2 veranderde onze omgeving en ons leven’

Gepubliceerd op: 11 februari 2019- Laatste update: 11 februari 2019 09:36 uur

De snelweg A2 is een van de belangrijkste verbindingen tussen het zuiden en noorden. De snelweg is onmisbaar voor de 100.000 automobilisten die er dagelijks gebruik van maken. Maar hoe keken we in Limburg 60 jaar geleden aan tegen de aanleg van deze weg? Hoe veranderde die onze omgeving en ons dagelijks leven? Wim Janssen uit Stein kan het zich nog goed herinneren.

Wim Janssen (1946) is geboren en getogen in Stein. Hij groeide met 2 broers en 5 zussen op in een mijnwerkersgezin. De meeste arbeiders uit het dorp trokken in die tijd op de fiets richting Staatsmijn Maurits in Geleen. Net als de scholieren die naar de technische school in Geleen en Sittard gingen. Janssen weet nog goed hoe de weg naar zijn school liep: ‘Dwars door het boerenland en langs de mijn. Meer dan wat velden en akkers kende het gebied toen niet. Totdat de overheid begin jaren 60 besloot om de snelweg A2 aan te leggen. Natuurlijk kun je de verkeersintensiteit van toen niet vergelijken met nu. Maar er was wel behoefte aan een betere verbinding tussen zuid en noord.’

Meer rust in het dorp

De nieuwe snelweg lag op enige afstand van Stein, maar had wel impact op het dorp. ‘Het groene buitengebied waar mijn vrienden en ik vaak te vinden waren, viel ineens weg. Want daar kwam die nieuwe weg. Tegelijkertijd bracht die ook voordelen’, herinnert Janssen zich. ‘Het zware vrachtverkeer richting haven hoefde niet meer dwars door Stein. Het werd rustiger in het dorp en we konden weer spelen op straat.’ Wat een paar jaar later nog meer indruk op hem maakte, was de aanleg van het klaverblad op Steins grondgebied. ‘Vooral de bouw van die vele bruggen bij elkaar. Ook de opening daarvan staat me nog bij, omdat de fanfare van Elsloo over de nieuwe brug trok. Dat raakte toen een gevoelige snaar bij onze dorpelingen’, lacht hij.

Ploegentijdrit op de snelweg

In de zomer van 1967 was de A2 nabij Stein ver klaar, maar nog niet helemaal open. De organisatie van het WK wielrennen op de weg maakte daarvan dankbaar gebruik. De ploegentijdrit voor amateurs ging over de nieuwe snelweg en het publiek stond erbij. ‘Een memorabel moment! Ik weet het nog als de dag van gisteren. Net als het eerste autoritje dat we naderhand maakten. Ook al reed ik niet zelf, omdat ik nog geen rijbewijs had. Het was zo bijzonder dat je bij Stein direct de snelweg op kon. Eindelijk niet meer via die ellenlange binnenwegen naar het noorden.’

Communicatie met omwonenden

Janssen houdt zich graag bezig met Stein en haar inwoners. In het verleden als wethouder. Dat was hij 6 jaar lang, na zijn vroegpensioen in de installatietechniek. Tegenwoordig als vrijwilliger bij stichting Erfgoed Stein. 'Ik ga geregeld naar de ouderen in onze verzorgingshuizen. Dan kijken we samen terug op vroeger met oude foto’s. Zo komen bijzondere verhalen naar boven en houden we herinneringen levend. Maar natuurlijk kijk ik ook naar de toekomst. En ik kijk uit naar de verbrede A2. Het allerbelangrijkste vind ik de communicatie naar omwonenden over het wegontwerp, de geluidbelasting en de uitstoot van fijnstof. Dat was vroeger wel anders. In de jaren 60 moesten we maar afwachten wat er werd aangelegd. We voelen ons nu meer gehoord en betrokken.’

Meer nieuws over A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide

Onderliggende pagina's