Damwanden de grond in Brittenpassage station Amsterdam Zuid

Nieuwsbericht

Damwanden de grond in bij Brittenpassage station Amsterdam Zuid

Gepubliceerd op: 28 februari 2019- Laatste update: 28 februari 2019 09:22 uur

Ter voorbereiding van de extra onderdoorgang onder station Amsterdam Zuid, de Brittenpassage, werkt bouwcombinatie ZuidPlus ‘s nachts tussen de sporen van trein en metro. Er gaan damwanden de grond in.

Foto: © Marcel Steinbach

De damwanden worden de grond in gedrukt. Anders dan trillen of heien is drukken een geluidarme techniek. Daardoor is er geen of nauwelijks overlast voor de omgeving. Het is een precies klusje, want de wanden moeten strak langs het spoor worden geplaatst. Dat mag vanzelfsprekend geen gevolgen hebben metro en trein. De werkzaamheden worden uitgevoerd om de Zuidas en de noordelijke Randstad te verbeteren.

Werkzaamheden damwanden Brittenpassage

Het werk neemt enkele weken in beslag. De werkzaamheden gebeuren ‘s nachts tussen 01.00 en 05.00 uur omdat lijn 51 (de Amstelveenlijn) dan niet rijdt. Het werk vindt plaats op de plek waar tot voor kort het gebouw stond waar metrobestuurders van lijn 51 hun dienst begonnen en eindigden. Het zogeheten opkomstgebouw. Voor de bestuurders is een tijdelijk opkomstgebouw neergezet bij de Amstelveenseweg.

Tweede bouwlocatie Brittenpassage

De damwanden zijn een voorbereiding voor de inrichting van de volgende bouwlocatie van de Brittenpassage. Nu wordt aan de Arnold Schönberglaan gebouwd aan het eerste deel van het dak van de onderdoorgang, die tegelijkertijd dient als dek waarover de sporen komen te liggen. Het deel dat daar verrijst, wordt naar verwachting in het pinksterweekend (8 tot en met 10 juni 2019) op zijn plek geschoven: onder de huidige sporen 2 en 3. Op de bouwlocatie die ZuidPlus nu tussen de sporen voorbereidt, moeten de dekken worden voorgebouwd die onder het huidige treinspoor 4 en onder een aantal metrosporen komen. Daarvoor moet de aannemer grond afgraven. De damwanden zorgen ervoor dat na dit afgraven de sporen stevig op hun plek blijven liggen.

Onderliggende pagina's