Nevengeul Afferdense en Deestse Waarden verbonden met de Waal

Nieuwsbericht

Nevengeul Afferdense en Deestse Waarden verbonden met de Waal

Gepubliceerd op: 18 januari 2019- Laatste update: 18 januari 2019 11:45 uur

Op vrijdag 18 januari 2019 vieren Rijkswaterstaat, gemeente Druten en aannemer Boskalis een belangrijke mijlpaal in de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden. Graafmachines hebben het laatste zand verwijderd van de nevengeul, die de afgelopen jaren is gegraven.

Foto: © Vincent Schoutsen

Daardoor staat de geul nu in verbinding met de Waal en stroomt het water van rivier er vrij doorheen. De nevengeul is met 4,5 km de langste meestromende nevengeul in Nederland. Met de opening van de geul zijn alle maatregelen op het gebied van hoogwaterveiligheid binnen het project klaar. De geul zorgt voor ruim 4 cm waterstanddaling bij extreem hoogwater. Daarnaast is de stromende geul een aantrekkelijke leefomgeving bieden voor riviergebonden dieren en planten.

Afronding herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden

Door de opening van de geul komt de voltooiing van de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden een flinke stap dichterbij. Boskalis is grotendeels klaar met de graafwerkzaamheden en gaat de laatste hand leggen aan het afronden van het project. Zo moet de aannemer de weg over de brug bij het regelwerk nog asfalteren en een parkeerplaats aanleggen. In het westen werkt de aannemer vanaf het water nog aan het realiseren van eilanden en het aanleggen van een voetgangersbrug. Tot slot moet de aannemer de doorvaarplaats richting de Waal nog dichten. Eind van 2019 zijn alle werkzaamheden afgerond.

Meer over herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden

De Waal en de natuur krijgen door de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden meer ruimte. Het resultaat is een betere hoogwaterveiligheid (door uiterwaardenverlaging en realisatie van een nevengeul), een aantrekkelijkere leefomgeving voor dieren en planten (door verbeterde waterkwaliteit en realisatie van 158 ha nieuwe natuur) en recreatiemogelijkheden voor mensen (door struinpaden en bruggen).

Onderliggende pagina's