Nederrijnbrug (A50) op potentiële nestelplaatsen vogeldicht gemaakt

Nieuwsbericht

Nederrijnbrug (A50) op potentiële nestelplaatsen vogeldicht gemaakt

Gepubliceerd op: 31 januari 2019- Laatste update: 31 januari 2019 16:01 uur

Niet alleen mensen maken gebruik van een brug om van de ene naar de andere oever te gaan. Broedvogels vinden op of onder een brug vaak een nestelplaats. Ze zitten een beetje beschut en buiten het bereik van roofdieren. Een prima huis dus, maar wat als de brug moet worden opgeknapt?

Ecoloog betrokken bij onderhoudswerkzaamheden

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat de natuur bij werkzaamheden zo min mogelijk wordt belast. Tijdens de voorbereidingen van de onderhoudswerkzaamheden aan de Nederrijnbrug in de snelweg A50 is dan ook een ecoloog betrokken. Die kijkt naar de aanwezigheid van dieren en oude nesten. Niet alleen vogels, maar bijvoorbeeld ook vleermuizen kunnen worden aangetroffen. In dit geval zijn alleen verlaten nesten van duiven en ganzen gevonden.

Beschermde vogels

Broedende vogels zijn beschermd in Nederland. Dat betekent dat je de vogelnesten niet mag verstoren tijdens het broeden. Er zijn dus twee opties: je werkt buiten het broedseizoen of je voorkomt dat er gebroed kan worden.

Nederrijnbrug vogeldicht maken

In het voorjaar van 2019 start Rijkswaterstaat met de onderhoudswerkzaamheden aan de Nederrijnbrug. Het gaat om betonherstel aan de binnen- en onderzijde van de brug en conservering van de leuningen aan de buitenzijde van de brug. Om ervoor te zorgen dat er dan geen vogels broeden, is de brug op potentiƫle nestelplaatsen vogeldicht gemaakt met gaas en netten. Dit doen we voor eind januari 2019, ruim voor de start van het broedseizoen in maart. Tijdens het onderhoud worden de nestelplaatsen permanent gedicht. De ganzen en duiven zullen vanaf dit jaar dus een andere plek moeten kiezen om hun kroost groot te brengen.

Onderliggende pagina's