Tijdelijke oplossing voor problemen matrixborden boven spitsstroken A2 in Limburg

Nieuwsbericht

Tijdelijke oplossing voor problemen matrixborden boven spitsstroken A2 in Limburg

Gepubliceerd op: 06 december 2018- Laatste update: 06 december 2018 11:43 uur

Sinds september 2018 zijn er problemen geweest met de matrixborden boven de spitsstroken van de snelweg A2 in Limburg. De matrixborden reageerden niet goed bij de overgang van de gedimde stand ’s nachts naar de felle stand overdag waarna ze op inactief sprongen. Na grondig onderzoek naar de oorzaak van de problemen en het testen van een oplossing, zijn de problemen voorlopig verholpen.

Onderzoek naar problemen matrixborden

Naar aanleiding van de problemen met de matrixborden boven de spitsstroken van de snelweg A2 is een intensief onderzoek gestart naar de oorzaak hiervan. In de tussentijd is gekozen voor een tijdelijke oplossing. Om de weggebruikers duidelijk te maken dat de spitsstroken wel open waren, werd op matrixborden boven de spitstroken 90 km/h getoond op het moment dat er achtereenvolgens 2 of meer pijlen niet meer zichtbaar waren. De matrixborden zijn namelijk zo afgesteld dat ze alleen een kruis, 50 km/h, 70 km/h of 90 km/h laten zien.

Oorzaak problemen matrixborden spitsstrook A2

Uiteindelijk is gebleken dat de software in combinatie met de lampen in de matrixkasten, de piekspanningen tijdens de overgangsfase ‘s nachts (dimstand) naar overdag (felstand) niet aan konden en op inactief sprongen. Daardoor werd het beeld op de matrixbord zwart.

Tijdelijke oplossing

Nadat een aantal testen zijn uitgevoerd, is tot een tijdelijke oplossing gekomen. De software van de matrixborden zijn afgesteld op een constante dimstand, zowel ’s nachts alsook overdag. Door deze aanpassing is er een lagere piekspanning waardoor de groene pijlen wel blijven branden. Tijdens de donkere wintermaanden zijn de pijlen overdag op de spitsstroken ook in gedimde toestand goed zichtbaar. Een definitieve oplossing zou te lang duren en om een eenduidig wegbeeld te creëren, is gekozen voor deze tijdelijke oplossing. Op een later moment wordt bepaald wat de definitieve oplossing moet zijn en wanneer die ook uitgevoerd gaat worden.

Onderliggende pagina's