Nieuwe trendcahier Lichtkogel ’Wie ontwerpt de algoritmen?’ verschenen

Nieuwsbericht

Nieuwe trendcahier Lichtkogel 'Wie ontwerpt de algoritmen?' verschenen

Gepubliceerd op: 18 december 2018- Laatste update: 18 december 2018 13:34 uur

De ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Met behulp van slimme zelflerende algoritmen kunnen intelligente systemen ons ondersteunen, adviseren of werk uit handen nemen.

Spotify, Netflix en slimme thermostaten zijn hiervan bekende voorbeelden. Maar we zien ook steeds meer toepassingen zoals chatbots die ons te woord staan, systemen die criminaliteit voorspellen, systemen die onderhoudsbehoefte voorspellen en experimenten met autonome voertuigen. Wat brengt het ons? Hoe veranderen deze digitale technologieën ons werk en organisaties?

Artikelen Lichtkogel algoritmen

In de verschillende artikelen in het cahier worden de geweldige mogelijkheden van machine learning- en deep learning-technieken toegelicht. Maar ook dat we vooral niet moeten vergeten dat de uitkomsten van intelligente systemen afhankelijk zijn van de aard en kwaliteit van de data waarmee wij ze voeden. En dat bij het ontwerpen van algoritmen keuzes gemaakt moeten worden, die kunnen raken aan onze persoonlijke waarden en aan keuzes in onze maatschappij.

Lichtkogel Experience

Om goed het debat te kunnen voeren over maatschappelijke keuzes en samen vorm te geven aan een toekomst waarin algoritmen een steeds belangrijker rol spelen, is het nodig dat iederéén hier veel meer over weet. Daarom nodigen we je uit voor de Lichtkogel Experience ‘Kunstmatige Intelligentie voor alle Nederlanders’ op vrijdag 18 januari 2018 van 10.00 tot 14.00 uur in het LEF Future Center in Utrecht.

Trendcahier Lichtkogel in Koninklijke Bibliotheek

Inmiddels zijn er 12 edities van het trendcahier verschenen. Voorbeelden van themanummers zijn 'Big Data' (2014), 'Verbeelding van de toekomst' (2015) en 'Anders denken over reistijd' (2017). Vorige week ontving projectleider Jetske Poland (Strategische Verkenningen) van de Koninklijke Bibliotheek het verzoek om alle edities van de Lichtkogel te deponeren. Ze legt uit waarom het van belang is dat deze publicaties over trends en ontwikkelingen in het Koninklijk archief terecht te komen.

Poland:‘Wanneer de Koninklijke Bibliotheek de Lichtkogels opneemt in de collectie, blijven ze op deze manier deel uitmaken van het collectieve cultureel erfgoed van Nederland. En kijken naar de toekomst, zoals we in het programma Strategische Verkenningen doen, vraagt dat je soms even terug gaat in de tijd: wat waren de ontwikkelingen een aantal jaren geleden, hoe dachten we er toen over en hoe heeft het uitgepakt? Door de Lichtkogelcahiers te deponeren kun je altijd weer terugkijken, want ze blijven goed bewaard en altijd ter inzage. Om voor nu en in de toekomst terug te kijken is archiveren dus vooruitkijken.’

Onderliggende pagina's