Lessen uit project DOEN over naar andere bouwprojecten

Nieuwsbericht

Lessen uit project DOEN over naar andere bouwprojecten

Gepubliceerd op: 14 december 2018- Laatste update: 14 december 2018 13:24 uur

Rijkswaterstaat en marktpartijen gaan de lessen uit het project DOEN delen met teams die werken aan andere bouwprojecten. Bij het eerste DOEN-project, de renovatie van de Nijkerkerbrug, is met succes op een bijzondere, regelarme manier samengewerkt. Een nieuw platform, bestaand uit teamleden van het Nijkerkerbrug-project, gaat hierbij ondersteunen. Dit werd bekendgemaakt op een bijeenkomst op 12 december 2018 in Utrecht.

Samen aan de slag met het Open deuren-spel.

Renovatie Nijkerkerbrug groot succes

Het eerste DOEN-project, de renovatie van de Nijkerkerbrug, was een groot succes. Marktpartijen Mourik en BESIX werden geselecteerd op basis van een samenwerkingsassessment met het projectteam van Rijkswaterstaat. Ook daarna verliep de samenwerking op een andere manier dan gebruikelijk. Dit gebeurde onder andere door het contract samen op te stellen en 'als collega’s' te streven naar hetzelfde doel: een mooi product voor de gebruiker en de omgeving én eerlijk geld voor eerlijk werk. Het resultaat was zeer positief: veel minder verkeershinder dan voorzien, slechts 2% meerwerk, een nette winst voor Mourik en BESIX en vooral veel werkplezier.

Gezamenlijk vervolg

Zowel de marktpartijen als Rijkswaterstaat willen het gedachtegoed en de lessen van dit project graag verder verspreiden en meer DOEN-projecten opstarten. Zo onderstreept BESIX-directeur Alexander Heeren dat samenwerken in een eerdere fase voor meer innovatie zorgt: ‘Deze oplossing voor de Nijkerkerbrug hadden we nooit aan de voorkant kunnen verzinnen.’ Projectmanager van Mourik Jan-Co van den Doel vult aan: ‘DOEN is pas geslaagd als het groter wordt dan het eerste project.’ Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, noemt Project DOEN een mijlpaal in de ambitie om te komen tot meer vertrouwen tussen markt overheid: ‘We zullen de geleerde lessen keihard nodig hebben bij de enorme onderhoudsopgave die we voor ons hebben. We gaan dit anders niet redden. Ik ben bereid lef te tonen. Als u dat ook doet, dan gaan we dit DOEN.’

Zelf aan de slag

Op 12 december 2018 werd het DOEN-vervolg afgetrapt met de bijeenkomst Samen door open deuren stappen. ‘De geleerde lessen van DOEN lijken misschien open deuren. Het zijn bijna vanzelfsprekende zaken, maar juist daardoor vergeten we ze vaak’, aldus Machiel Galesloot, bedoelingenmanager van Project DOEN. Het projectteam verzamelde 7 van zulke open deuren, zoals 'Samenwerken gaat niet vanzelf', 'Streef een gezamenlijk doel na' en 'Onderlinge afspraken bepaal je samen'. Ze zijn beschikbaar in een boekje en verwerkt in het Open deuren-spel met prikkelende verdiepingsvragen. Beide zijn als download beschikbaar op de website Project DOEN. Daarmee kunnen ook andere projectteams praktisch aan de slag.

Platform DOEN helpt nieuwe projecten

Tijdens de bijeenkomst werd het nieuwe platform DOEN aangekondigd, samengesteld uit teamleden van het Nijkerkerbrug-project. In januari 2019 gaan zij met een roadshow bij geïnteresseerde projectteams langs om met hen te verkennen of zij ook willen gaan DOEN. Zij zullen teams van nieuwe DOEN-projecten ook coachen en adviseren. Zowel marktpartijen als Rijkswaterstaat-teams kunnen bij het platform terecht met vragen. Inmiddels is bij het Rijksvastgoedbedrijf al een tweede DOEN-project van start gegaan voor de verduurzaming van rijksgebouwen in Arnhem. Ook het project N307 binnen Ruimte voor de Rivier en het Rijkswaterstaat-project Krib- en oeververlaging Pannerdensch Kanaal werken al volgens het DOEN-gedachtegoed.

Onderliggende pagina's