Gedeeltelijke scheepvaartstremming Prinses Beatrixsluis tijdens werkzaamheden aan stroom- en energievoorziening; 7-9 december 2018

Nieuwsbericht

Gedeeltelijke scheepvaartstremming Prinses Beatrixsluis tijdens werkzaamheden aan stroom- en energievoorziening; 7-9 december 2018

Gepubliceerd op: 04 december 2018- Laatste update: 04 december 2018 09:14 uur

Van vrijdag 7 december 22.00 uur tot en met zaterdag 8 december 2018 06.00 uur en van zaterdag 8 december 22.00 uur tot en met zondag 9 december 2018 06.00 uur voert Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat werkzaamheden uit aan de oostelijke kolk van de Prinses Beatrixsluis. De westelijke kolk is beide nachten wel beschikbaar voor de scheepvaart.

Werkzaamheden Prinses Beatrixsluis

Tijdens de werkzaamheden aan de Prinses Beatrixsluis wordt de noodstroomvoorziening van de beide bestaande kolken gekoppeld aan het energiesysteem van de 3e kolk. De 1e en de 2e kolk worden vervolgens aan een tijdelijke noodstroomvoorziening gekoppeld. Als de renovatie van beide kolken, voorzien voor de eerste twee kwartalen van 2019, klaar is, wordt de huidige noodstroomvoorziening weer in gebruik genomen voor alle drie de kolken. Daarnaast test Sas van Vreeswijk of de energievoorziening van de oostelijke kolk onafhankelijk van de westelijke kolk losgekoppeld kan worden. Het is wenselijk beide zaken voor aanvang van de renovatie te doen om vertraging in de renovatieperiode te voorkomen.

Om optimaal van deze stremming gebruik te maken en de renovatieperiode van 2019 zo kort mogelijk te kunnen houden, plaatst Sas van Vreeswijk daarnaast ook alvast aandrijfkasten en bekabeling in de heftorens. Dit gebeurt via de kraan aan de heftoren. In deze kasten bevinden zich compressoren van de ijsbestrijdingsinstallatie.

Langere wachttijden scheepvaart

Naar verwachting hebben schippers tijdens deze stremming langere wachttijden. Er worden geen extra wachtplaatsen gecreƫerd, de overnachtingsplaatsen blijven tijdens de stremming gewoon in gebruik. Als de werkzaamheden eerder klaar zijn, stelt Rijkswaterstaat de oostelijke kolk eerder open voor de scheepvaart.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Onderliggende pagina's