Eerste calamiteitenoefeningen Gaasperdammertunnel; 5 en 6 november 2018

Nieuwsbericht

Eerste calamiteitenoefeningen Gaasperdammertunnel; 5 en 6 november 2018

Gepubliceerd op: 08 november 2018- Laatste update: 08 november 2018 16:14 uur

Rijkswaterstaat, brandweer, ambulancedienst, politie en de meldkamer van de hulpverleningsdiensten in Amsterdam-Amstelland hielden 5 en 6 november 2018 voor het eerst calamiteitenoefeningen in de in aanbouw zijnde Gaasperdammertunnel.

In de tunnel werd een calamiteit in scène gezet. Er was sprake van een botsing tussen 2 auto’s en een 3e, brandende, auto. Hierachter ontstond een file van personenauto’s en een touringcar met 50 inzittenden. Acteurs speelden passagiers en weggebruikers, onder wie enkele bewoners uit Amsterdam-Zuidoost. Dit is de wijk waarin de tunnel wordt aangelegd.

Oefenen procedures Gaasperdammertunnel

De veiligheidssystemen in een tunnel gaan meteen in werking als er een calamiteit is gedetecteerd. De lampen worden feller, de ventilatoren gaan blazen en uit de luidsprekers horen weggebruikers wat ze moeten doen en welke richting zij uit moeten lopen. Bij de oefeningen lag de nadruk op het oefenen van de procedures die voor deze tunnel gelden. Verder werd geoefend in de samenwerking, communicatie en afstemming tussen de diverse diensten. Ook is gekeken of de bedachte vluchtroutes functioneren.

Tevredenheid calamiteitenoefening Gaasperdammertunnel

De diensten blikken tevreden terug op de oefening, die nog geëvalueerd wordt. Zo kon de brandweer goed voorbereid de tunnel in omdat zij bij aankomst via een informatiepaneel buiten de tunnel contact hebben met de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Alle recente Rijkstunnels hebben zo’n paneel. Zo kunnen zij vooraf informatie krijgen en camerabeelden zien van het incident. 

In 2019 worden vervolgoefeningen gepland. Zo zijn straks de hulpdiensten en Rijkswaterstaat goed voorbereid als in 2020 de tunnel wordt opengesteld voor het verkeer.

Onderliggende pagina's