A6: eerste, nieuwe deel bij Almere in gebruik

Nieuwsbericht

A6: eerste nieuwe deel bij Almere in gebruik

Gepubliceerd op: 12 november 2018- Laatste update: 12 november 2018 15:34 uur

Vanaf maandag 12 november 2018 06.00 uur is op de snelweg A6 richting Lelystad het eerste, nieuwe deel in gebruik genomen. Vanaf de Hoge Vaart tot aan Almere Buiten-Oost ligt nu een hoofd- en parallelrijbaanstructuur met 2x2 rijstroken. Hierdoor zal de filezwaarte op dit stuk snelweg naar verwachting eerder afnemen dan gepland.

Het werk aan de verbreding van de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost is eerder klaar dan gepland: in 2018 en 2019 in plaats van 2020 tot 2022. De vernieuwde snelweg A6 wordt in fasen in gebruik genomen. In de zomer van 2019 wordt de verbreding in de richting van Amsterdam opgeleverd. Voor het zover is, moet er nog veel werk worden verricht, met hinder tot gevolg.

Nieuwe verkeerssituatie A6 vanaf 12 november 2018

Vanaf 12 november 2018 is de definitieve situatie op de A6 richting Lelystad, tussen de Hoge Vaart en Almere Buiten-Oost, in gebruik. Het verkeer kan tussen oprit 5 (Almere Stad) en afrit 6 (Almere Buiten-West) wisselen van hoofd- en parallelrijbaan. Na Almere Buiten-West is het niet meer mogelijk om van de hoofdrijbaan af te gaan. Verkeer met bestemming Almere, Utrecht of Hilversum moet tussen oprit 5 (Almere Stad) en afrit 6 (Almere Buiten-West) de parallelrijbaan kiezen.

Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA)

Rijkswaterstaat verbreedt de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost naar vier rijstroken per rijrichting. Door de extra rijstroken verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. In samenwerking met omgevingspartijen, wordt de ook de leefbaarheid in de omgeving van de snelweg vergroot.

Zo verlagen we de A6 ter hoogte van het Weerwater en leggen we de op- en afritten Almere Haven verder uit elkaar waardoor er ruimte ontstaat voor toekomstige gebiedsontwikkeling van de gemeente Almere. Na oplevering voorziet dit gedeelte van de A6 in zijn eigen energiebehoefte en is daarmee energieneutraal.

In de zomer 2019 wordt het traject voor het verkeer opengesteld. Eind 2020 is het project volledig afgerond: dan zijn ook de natuurcompensatie, de landschappelijke inrichting en de opruimwerkzaamheden klaar. Dat is ruim voor de start van de Floriade in Almere. De verbreding van de A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost maakt deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Onderliggende pagina's