Wintertijd; filetijd?

Interview

Wintertijd; filetijd?

Gepubliceerd op: 25 oktober 2018- Laatste update: 25 oktober 2018 15:05 uur

Op zondag 28 oktober 2018 gaat de wintertijd in. Maar zorgt de wintertijd voor meer verkeersdrukte en moeten automobilisten eraan wennen dat het eerder donker is? We vragen het Frank Boer, eindredacteur in het mediateam van Verkeerscentrum Nederland (VCNL).

Relatie wintertijd en verkeersveiligheid

Of er een relatie bestaat tussen de wintertijd en de verkeersveiligheid, is lastig te zeggen. Boer: ‘Het verkeer rijdt tijdens de avondspits in de wintertijd meer in de schemer en het donker. Dit gaat meestal gepaard met andere zogenaamde fileverzwaarders, zoals minder zicht door bijvoorbeeld regen of sneeuw, of gevaar door ijzel. Automobilisten passen hun rijstijl daarop aan. Ze houden meer afstand en trekken langzamer op. Dat veroorzaakt weer meer files, waardoor de kans op aanrijdingen groter wordt.’ 

Of er de eerste dag na ingang van de wintertijd ook echt meer incidenten gebeuren, durft Boer zo niet te zeggen. ‘Wel voorspel ik dat dinsdag 30 oktober hoog gaat eindigen in de jaarlijkse filelijstjes. Let maar op.'

Verschuiven van de avondspits

Oktober is ook de aftrap van het drukke fileseizoen. ‘Avondspitsen van 400 km zijn geen uitzondering. Naast dat het eerder donker wordt, het weer verslechtert en we te maken krijgen met een hinderlijke laagstaande zon in november, verschuift met de wintertijd ook het tijdstip van de files. De avondspits begint al om 15.30 uur en bij echt slecht weer om 15.00 uur. Voor veel mensen is dit een extra handicap en even wennen.’

Veelvoorkomende incidenten

‘In de spits zijn er altijd meer incidenten. Door de drukte is er meer kans dat het mis gaat. Schemer, donker en slecht weer versterken dit. Door de toenemende drukte en de relatief lagere snelheden zien we gelukkig weinig ernstige ongelukken, maar wel veel kleine’, vertelt Boer. 

‘Elke aanrijding brengt ook weer extra vertraging met zich mee. Zeker in het begin van de wintertijd gaat het vooral om kop-staartbotsingen. Automobilisten moeten wennen aan minder overzicht en letten niet altijd even goed op. Voor je het weet zit je dan op een bumper. Ook hinderlijk zijn al die koplampen die vervelende reflecties veroorzaken, waardoor het zicht minder goed is dan overdag. Motorrijders zijn kwetsbaarder dan automobilisten en moeten dus extra goed opletten.’

Voorbereiden op wintertijd

Boer heeft een aantal tips om je goed voor te bereiden op de wintertijd op de weg:

  • Houd voldoende afstand en wees goed voorbereid.
  • Check van tevoren de verkeersinformatie en pas je reis daarop aan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je in de file terechtkomt.
  • Zorg voor schone ruiten en ruitenvloeistof, zeker als het gaat vriezen en er pekel op de weg ligt.
  • Controleer ook of je verlichting in orde is. Veel mensen denken daar niet aan.
Boer: ‘Maar alles went, dus ook de files en de wintertijd.’

Onderliggende pagina's