ViA15; een nestkast in de tuin, wie wil het niet?

Nieuwsbericht

ViA15; een nestkast in de tuin, wie wil het niet?

Gepubliceerd op: 18 oktober 2018- Laatste update: 18 oktober 2018 07:45 uur

Waar nu steenuilen, gierzwaluwen, kerkuilen en huismussen wonen, komt straks de nieuwe snelweg A15. Rijkswaterstaat vindt het belangrijk dat de vogels genoeg ruimte houden om te leven. Daarom hebben we Stichting Landschapsbeheer Gelderland en vrijwilligers van de Nestkasten Werkgroep Liemers gevraagd om samen aan de slag te gaan om nieuwe nestkasten te plaatsen.

Op de oproep of mensen een nestkast voor huismussen in hun tuin wilden, kwamen overweldigend veel reacties. Wij spraken met projectleider Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland over dit succes.

Nestkast ViA15

Wel 240 mensen in de omgeving maken graag ruimte voor een nestkast. Dat is veel meer dan de 28 locaties die nodig zijn, vertelt Freek Aalbers: ‘Daardoor konden we wel de beste plekken uitkiezen voor de vogels. Huismussen leven bijvoorbeeld graag in een rommelige, menselijke omgeving. Denk aan tuinen met struiken en schuren. Nestkasten Werkgroep Liemers plaatst de nestkasten niet alleen, maar onderhoudt en monitort ze ook de komende jaren. Zo controleren de vrijwilligers of en hoeveel mussen zich werkelijk in de kasten nestelen.’

De kracht van het lokale

Hetzelfde geldt voor de nestkasten voor de steenuilen en gierzwaluwen. Daar heeft Rijkswaterstaat geen oproep voor gedaan. De vrijwilligers kennen namelijk genoeg geschikte plekken in de directe omgeving om de kasten te plaatsen. ‘Mooi is dat’, vindt Aalbers. ‘Je ziet bij dit project heel duidelijk dat de kracht van het lokale helpt. De vrijwilligers kennen de omgeving en de mensen die er wonen goed. Op die manier vinden ze snel geschikte plaatsen.’

Overige aanmeldingen nestkasten ViA15

Wat er met de rest van aanmeldingen gebeurt? Aalbers: ‘De 28 nestkasten die we in ieder geval nodig hebben, zijn door de vrijwilligers zelf gemaakt. Je kunt je voorstellen dat het maken van meer dan 200 kasten extra kasten te veel werk is. Daarom hebben we de gemeenten waar de aanmeldingen vandaan komen, gevraagd voor financiering om nestkasten te kopen en te verstrekken aan de mensen die zich hebben aangemeld. Zo hopen we toch gehoor te kunnen geven aan alle reacties.’

Omroep Gelderland maakte in juni 2018 een item over het plaatsen van nestkasten voor steenuilen.

Meer nieuws A12/A15: doortrekken knooppunt Ressen-Oudbroeken (ViA15)

Onderliggende pagina's