Verleggen kabels en leidingen langs A12 Utrecht

Nieuwsbericht

Verleggen kabels en leidingen langs A12 Utrecht

Gepubliceerd op: 04 oktober 2018- Laatste update: 31 oktober 2018 15:06 uur

Netbeheerder Stedin verlegt in opdracht van Rijkswaterstaat kabels en leidingen langs de snelweg A12 bij Utrecht als voorbereiding op de aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht. Het eerste werk start in de week van 8 oktober 2018 en duurt ongeveer vier weken.

Stedin start langs de Papendorpseweg naast de snelweg A12. De overlast van het werk is beperkt tot het parkeerterrein van de verkeerscentrale en de gedeeltelijke afzetting van het fietspad bij de verkeerscentrale.

Aanleg elektriciteitskabel nabij rotonde Laagraven

Netbeheerder Stedin begint maandag 5 november 2018 met de aanleg van een nieuwe elektriciteitskabel bij rotonde Laagraven in Utrecht. De werkzaamheden zijn ter voorbereiding op de geplande aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht

De nieuwe elektriciteitskabel komt te liggen tussen de Europalaan en de rotonde Laagraven. De straten waar wordt gewerkt zijn de Harnaslaan, Musketierlaan, Hooft Graaflandstraat, Liesbosweg, Verlengde Hoogravenseweg, Overijssellaan, Eendrachtlaan, Winthontlaan en Europalaan. De werkzaamheden vinden plaats in het trottoir. Woningen blijven bereikbaar, maar mogelijk zijn enkele huizen tijdelijk toegankelijk via loopplanken. De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 16.00 uur en duren tot en met vrijdag 21 december 2018. Tijdens deze periode kunnen bewoners gebruik blijven maken van elektriciteit en gas; er vinden geen onderbrekingen plaats.

Werkzaamheden A27/A12 Ring Utrecht

De kabels die Stedin verlegt, zijn elektriciteitskabels (bijvoorbeeld voor lichtvoorziening). In 2019 verlegt Stedin meer kabels langs de snelweg A27 en A12. Ook enkele gasleidingen krijgen dan een nieuwe plek. Het verleggen is nodig, omdat de kabels en leidingen anders in de weg liggen als de snelwegen worden verbreed. De aanpassing van de Ring Utrecht begint in 2020 en duurt tot 2026. 

Voor de zomer startte Rijkswaterstaat met het graven van proefsleuven langs de A12 en A27. Hiermee onderzocht Rijkswaterstaat waar de kabels en leidingen zich in de grond bevinden én wat mogelijk knelpunten zijn.

Gestuurde boring

Om de hinder te beperken, werkt Stedin op veel plaatsen met zogeheten ‘gestuurd boren’. Hierbij wordt onder wegen of water doorgeboord. De hinder blijft hierdoor beperkt. Projectleider Dick Ouwerkerk van Stedin: ‘Binnen Stedin gebruiken we deze techniek vaak om bijvoorbeeld elektriciteitskabels aan te leggen. Allereerst duwen we de boor door de grond. Als de boor weer boven de grond uit komt, trekt deze de kabels of buizen weer terug door het gat. Op die manier kunnen we elektriciteitskabels aanleggen, zonder dat omwonenden en weggebruikers daar veel overlast van ervaren.’

Onderliggende pagina's