Voor bijzondere planten en dieren hoef je niet ver van huis te gaan. Het IJsselmeergebied is namelijk een natuurgebied van wereldformaat.
Dit voorjaar maakte je kennis met de Big Five van het IJsselmeergebied. Deze dieren kunnen niet overleven zonder voedsel, dus we duiken dieper in het voedselweb. Nu stellen de Tasty Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, onze komkommervis: de spiering.

Komkommer en kwel
Door mijn kenmerkende komkommergeur word ik ook wel de ‘komkommervis’ genoemd. Ik houd van zout- en zoetwater. Net als mijn achterneef de zalm, trek ik vanuit de zee naar de rivieren om te paaien. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk gaat dat niet meer zo gemakkelijk. Daarom hebben we in het IJsselmeer een eigen zoetwaterpopulatie gesticht. Wij worden niet zo groot als onze zoute neefjes en nichtjes en leven ook korter. In 3 jaar tijd groeien we tot 14 cm lengte terwijl we in zout water 8 jaar oud en 30 cm lang kunnen worden.
De spiering: een voedzaam hapje
Voor beschermde viseters, zoals visdief en zwarte stern, maar ook de fuut, grote zaagbek en reuzenstern, ben ik al jaren een welkome snack. De zwarte stern bezoekt op zijn trekroute speciaal het IJsselmeergebied om aan te sterken voor zijn lange trektocht naar westelijk en zuidelijk Afrika. Dan is het voor mij oppassen geblazen. Ik ben door mijn hoge vet- en eiwitgehalte namelijk een zeer voedzaam hapje.
Op de vlucht
De laatste tijd heb ik het moeilijk in het IJsselmeergebied. Vroeger waren we met velen, nu wordt elk jaar bekeken of er nog op mij gevist mag worden in het IJsselmeer. Sinds 2012 word ik door de vissers met rust gelaten. Maar niet alleen de visserij bedreigt mij in mijn voortbestaan. Door klimaatverandering warmt het water op en dat vinden wij koudwatervissen niet fijn. Ik merk dat het steeds stiller wordt hier. Dat vind ik ongezellig, want ik leef het liefst in een grote groep. Misschien moet ik ook maar eens op reis?
Ruim baan voor vis
Rijkswaterstaat en andere waterbeheerders zijn de laatste jaren goed bezig voor ons. Ze zetten sluizen speciaal open voor vis en leggen vispassages en nieuwe natuurgebieden aan. Hierdoor wordt ons leefgebied vergroot.