Paleis Soestdijk toont Houtribdijkversterking als Nederlandse wereldinnovatie

Nieuwsbericht

Paleis Soestdijk toont Houtribdijkversterking als Nederlandse wereldinnovatie

Gepubliceerd op: 05 oktober 2018- Laatste update: 05 oktober 2018 11:35 uur

Paleis Soestdijk opent 5 oktober 2018, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zijn deuren voor de tentoonstelling 'Vind het uit! Wereldverbeteraars van eigen bodem’. Op de tentoonstelling worden innovatieve Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen uitgelicht.

De tentoonstelling heeft een prominente plek voor de versterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

Houtribdijkversterking erg innovatief

De Houtribdijkversterking is met name innovatief omdat een deel van de dijk zandige oevers in plaats van de traditionele steenoevers krijgt om te dijk te beschermen. Dit heet building with nature, ofwel bouwen met natuur. De zandige oevers van de Houtribdijk zijn straks 70 m breed en lopen nog eens 70 m door onder water. Het zand breekt de kracht van de golven en trekt ook nieuwe planten en dieren aan. De techniek met zandoevers is wereldwijd nog niet eerder toegepast in een binnenwater zonder getijden.

Over de tentoonstelling 'Vind het uit!'

Naast de Houtribdijkversterking en Ruimte voor de Rivier is er nog meer te zien op 'Vind het uit!'. Nederland is op internationaal niveau bekend door haar vernieuwende krachten. Die Nederlandse prestaties zijn in de 20e eeuw goed vastgelegd op beeld. Dit beeldmateriaal, van bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kunstnier, landbouwinnovaties of de recyclingindustrie, is in verschillende (audiovisuele) installaties te zien. Vooraanstaande vernieuwers door de jaren heen, zoals Boyan Slat (Ocean Cleanup), Henk Ovink (Watergezant) en Wubbo Ockels, laten bezoekers ervaren wat een innovatie meer maakt dan alleen een goed idee. Daarnaast worden bezoekers uitgenodigd zelf aan de slag te gaan als innovator. De bezoekers met de beste vindingen mogen onder begeleiding van de Nederlandse Orde van Uitvinders, hun vinding verder doorontwikkelen.

Meer informatie over 'Vind het uit!'

Bekijk voor meer informatie over 'Vind het uit!' de website van Paleis Soestdijk.

Onderliggende pagina's