Deuren nieuwe zeesluis IJmuiden onderweg naar Nederland

Nieuwsbericht

Deuren nieuwe zeesluis IJmuiden onderweg naar Nederland

Gepubliceerd op: 24 oktober 2018- Laatste update: 24 oktober 2018 17:14 uur

De deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden zijn onderweg naar Nederland. In de nacht van 23 op 24 oktober 2018 (Nederlandse tijd) zijn de deuren per schip vertrokken uit Zuid-Korea. De verwachting is dat zij zo’n twee maanden onderweg zijn.

In totaal worden drie deuren vervoerd. Het gaat om twee operationele sluisdeuren, waarvoor nu in IJmuiden de deurkas aan zeezijde wordt afgezonken, en een reservesluisdeur. De sluisdeuren zijn per stuk 72 m lang, 24 m hoog en 11 m breed. Ze wegen zo’n 2.900 ton per stuk. De deuren liggen op hun zijkant op een zogeheten zwaarladingschip. Het schip is 45 m breed, de deuren zijn 72 m en steken dus een flink stuk uit.

Nieuwe zeesluis IJmuiden

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. De zeesluis zorgt getijde-onafhankelijk voor een vlotte en veilige bereikbaarheid van de havens en bedrijven langs het Noordzeekanaal. De nieuwe sluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat.

Laat uw mening horen

Wat vindt u van de informatievoorziening over het project nieuwe zeesluis IJmuiden? We werken aan de verbetering van de communicatie rondom de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Om erachter te komen wat we kunnen verbeteren in onze communicatie, hebben we uw hulp nodig. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan een online enquête. Het invullen van de online vragenlijst kost u hooguit 10 minuten en levert ons een schat aan informatie op.

Onderliggende pagina's