Cahier de Lichtkogel: samen met partners een nieuwe kijk ontwikkelen

Nieuwsbericht

Cahier de Lichtkogel: samen met partners een nieuwe kijk ontwikkelen

Gepubliceerd op: 29 oktober 2018- Laatste update: 29 oktober 2018 15:39 uur

Cahier de Lichtkogel fungeert voor het programma Strategische verkenningen als platform voor de dialoog met partners over nieuwe trends en ontwikkelingen in onze omgeving en de consequenties voor de organisatie(s). De Lichtkogel verschijnt 3 keer per jaar en kent telkens een ander centraal thema.

De laatste editie van de Lichtkogel, die afgelopen maart verscheen, ging over het onderwerp ‘Anders denken over reistijd’. Bij mobiliteit lijkt het namelijk vooral te gaan over reistijd en het verkorten daarvan. In de Lichtkogel over reistijd zijn we daarom ingegaan op de volgende vragen: kan het ook eens gaan over het genoegen van reistijd in plaats van het tijdverlies? Waarom kiezen reizigers niet altijd de snelste route? Gaan nieuwe technologieën, zoals de zelfrijdende auto en Mobility as a Service (MaaS), de beleving van reistijd veranderen? En kunnen we reistijd gebruiken om gezond en fit te blijven door de fiets te nemen of te gaan lopen?

De Lichtkogel - Algoritmen

In de komende editie, die in november 2018 verschijnt, staat het onderwerp ‘Wie ontwerpt de algoritmen?’ centraal. Hierbij gaat het om ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) en de toepassingen die we steeds meer om ons heen zien, ook in het werkgebied van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast komt de vraag aan de orde aan wie we het ontwerpen van algoritmen willen overlaten. En welke partijen hierbij betrokken moeten worden, gezien de ethische en maatschappelijke keuzes die er impliciet deel van uitmaken. De artikelen in de nieuwe Lichtkogel behandelen een grote variëteit aan onderwerpen: van uitleg over het onderwerp en de positie van landen en bedrijven tot juridische vragen en diverse casussen.

Edities van de Lichtkogel

Alle eerdere edities van de Lichtkogel zijn te vinden op de pagina Strategische verkenningen. Heeft u een goed idee voor een thema of onderwerp voor de Lichtkogel, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen.

Meer nieuws Programma Strategische verkenningen

Onderliggende pagina's