Mooie momenten bij Open Monumentendag 2018

In Beeld

Mooie momenten bij Open Monumentendag 2018

Gepubliceerd op: 10 september 2018- Laatste update: 10 september 2018 15:52 uur

Het was gezellig druk zaterdag 8 september 2018 bij de monumenten van Rijkswaterstaat. Vanwege Open Monumentendag zetten 8 monumenten de deuren open en kon je één van onze sluizen, stuwen of vuurtorens met grote landschappelijke en culturele waarde bewonderen.

In totaal hebben bijna 4.000 mensen de verschillende locaties bezocht. De bezoekers waren erg enthousiast en stelden leuke vragen. De Hollandsche IJsselkering en vuurtoren Texel hadden samen dit jaar de meeste bezoekers, respectievelijk 734 en 716.

Lopen in de krochten van de Haringvlietsluizen

In Stellendam kon je de Haringvlietsluizen van binnen en buiten bekijken. Een unieke kans om in de krochten (de schuiven) van de sluizen te lopen en uitleg te krijgen over de werking hiervan. Of de bezoekers gingen mee met een rondleiding door de machinekamer en een oude atoombunker. Ook aan de kinderen werd gedacht; ruim 30 kinderen hebben zich vermaakt met een leuke puzzeltocht over het terrein.

Feestelijk moment bij Hollandsche IJsselkering

De stormvloedkering Hollandsche IJssel in Capelle aan den IJssel opende ook de toegangsdeuren voor het publiek. Onze collega's gaven een rondleiding bij onder andere de heftoren en vertelden alles over de werking van de kering. In het programma was ruimte voor een extra feestelijk moment, omdat de 60-jarige kering die dag de status van rijksmonument kreeg.

De bezoekers waren erg enthousiast; veel van hen wilden altijd al een keer kijken. Een greep uit de reacties:

  • 'Ik kom bijna dagelijks langs de kering en over de brug. Dan besef je niet wat er allemaal achter schuilt, erg leuk om dat eens van binnen te bekijken'
  • 'Erg indrukwekkend uitzicht vanaf de toren'
  • 'Indrukwekkend om te zien wat er allemaal komt kijken bij de stormvloedkering'
  • 'Trots op Nederland en wat we allemaal kunnen om ons te beschermen tegen hoogwater, ook toen al (jaren 50)'.

De kinderen waren vooral enthousiast over de grootte van de kering, dat ze overal op en in mochten kijken, de beklimming van de heftoren en het uitzicht vanaf circa 40 m hoogte.

Stuw Borgharen en Grave

Bij Stuw Borgharen kon je de bedienruimte instappen. Hier werd verteld hoe we tot begin jaren 90 met een oude peilmeter werkten om het waterpeil op voldoende hoogte te houden voor een vlotte en veilige doorvaart. Je kon daarnaast het bijna 90-jarige stuw- en sluiscomplex Grave in Nederasselt bezichtigen, de enige stuw in Nederland met een verkeersbrug. Ook kon je in de omgeving van de stuw meerdere monumenten bekijken door mee te rijden in historische militair voertuigen.

Bij stuw Borgharen kregen bezoekers uitleg over de werking van de stuw.

Het ultieme vuurtorengevoel

Zeewind in je gezicht, hoog in de toren, prachtige uitzichten, het ultieme vuurtorengevoel. Bezoekers konden dit ervaren bij het bezichtigen van één van onze vier opengestelde vuurtorens: Urk, Westapelle Hoge Licht, Westkapelle Lage Licht en Texel. Zo hadden bezoekers van de vuurtoren Texel na een flinke klim een prachtig uitzicht vanaf de 47 m hoge vuurtoren. Zij konden onder andere een uniek kijkje nemen in de lichtkamer. Daar kregen zij uitleg over kustverlichting en het licht van Texel, het bijzondere lenzenstelsel van de Texelse vuurtoren dat tot op 29 mijl elke 10 seconden te zien is.

Vrijwilligers Open Monumentendag 2018

Rijkswaterstaat deed dit jaar voor de negende keer mee aan Open Monumentendag. Onze monumenten kunnen alleen worden opengesteld dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Rijkswaterstaat dankt deze mensen dan ook hartelijk voor hun inzet.

Onderliggende pagina's