Alles over beton in nieuwe sluiskolk Eefde

Nieuwsbericht

Alles over beton in nieuwe sluiskolk Eefde

Gepubliceerd op: 11 september 2018- Laatste update: 11 september 2018 15:04 uur

Het belangrijkste bouwelement van de sluiskolk bij Eefde is beton. In totaal gebruiken we 900 ton wapening en 8.000 m3 beton, wat de sluis zijn vorm en kracht geeft. Tot het voorjaar van 2019 is Lock to Twente bezig met de betonstort. De bouw van de tweede sluiskolk vraagt namelijk veel voorbereiding en een brede betonexpertise.

Egaliseren en wapenen

De waterstand in de sluiskolk wisselt steeds en daarmee de belasting op de betonnen vloer. Dankzij het wapeningsstaal is het beton sterk genoeg om deze belastingen op te nemen. In de nacht van zaterdag 11 augustus 2018 is het wapeningsstaal voor de sluiskolk per schip aangevoerd en gelost op het terrein naast de nieuwe sluiskolk. Het wapeningsstaal is gemaakt als korven die van te voren op maat gemaakt en genummerd zijn. Bij het lossen zijn ze op volgorde in depot gelegd, zodat ze gemakkelijk op de juiste plaats in de sluiskolk konden worden gehesen. Met sonar is het oppervlak van de bodem in kaart gebracht, en daarna geëgaliseerd. Zo konden de wapeningskorven netjes vlak op de bodem worden aangebracht.

Onderwater storten bij sluiskolk Eefde

Toen de wapeningskorven op hun plek lagen, is onderwater de betonnen vloer van 1,4 m dik gestort. Hiervoor zijn twee betonpompen ingezet. Het storten van beton moet aan één stuk door gebeuren, alleen dan wordt het beton een compact geheel. Maandag 10 september 2018 om 12.00 uur werd daarmee begonnen. De volgende dag om 15.00 uur was het storten van de betonnen vloer klaar.

Constructie vloeren en sluishoofden

De constructie van de vloeren voor kolk en sluishoofden gebeurt op verschillende manieren. De betonnen vloer van de sluiskolk is in één keer achter elkaar gestort. Bij de beide sluishoofden is eerst onderwater een vloer gestort van 1 m dik. Toen deze vloeren voldoende uitgehard waren, is het water uit de bouwkuip gepompt. Vervolgens is de vloer schoongemaakt en de wapening in de bouwkuip van de sluishoofden gevlochten. Daarna is er een dikkere betonnen vloer er overheen gestort.

Wanden opbouwen

De vloeren van zowel beide sluishoofden als de sluiskolk zijn nu gestort. Op dit moment worden de wanden van het benedenhoofd, het sluishoofd aan de IJsselzijde gemaakt. Deze wanden zijn bijna 12 m hoog en onderin wel 3 m dik en worden in 3 fases gestort. Medio september 2018 beginnen we met het maken van de wanden van het bovenhoofd, het sluishoofd aan de kant van het Twentekanaal. De wanden van de sluiskolk bestaan uit damwanden aan de buitenkant en een betonnen wand aan de binnenzijde. Deze wanden zijn minder hoog en daarom ook minder dik dan die van het benedenhoofd. Voor alle betonnen wanden wordt bekisting gemaakt en daarin wordt het beton gestort. De bekisting komt deel prefab uit een fabriek, een ander deel wordt in de timmerloods op de bouwplaats op maat gemaakt.

Betonstort sluis Eefde voorjaar 2019 klaar

Tot en met mei 2019 zullen er meerdere betonstorts plaatsvinden. De sluis is dan klaar voor het inhangen van de deuren en het aanbrengen van de technische installaties.

Meer nieuws Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde

Onderliggende pagina's