Uitzending EenVandaag vrijwilligers zwanen

Nieuwsbericht

Uitzending EenVandaag vrijwilligers zwanen

Gepubliceerd op: 16 augustus 2018- Laatste update: 16 augustus 2018 19:00 uur

EenVandaag heeft op 16 augustus 2018 een uitzending over de vrijwilligers bij de zwanenopvang naar aanleiding van de olieverontreiniging in de haven van Rotterdam uitgezonden. Op de site van EenVandaag wordt de suggestie gewekt dat Rijkswaterstaat vrijwilligers op eigen risico zwanen liet schoonmaken.

Bij aanvang van de schoonmaakactie is in de snelheid een foutief formulier met vrijwilligersverklaring gebruikt. In dit formulier stond per abuis dat de vrijwilligers afstand moesten doen van hun recht om eventuele schade te claimen bij Rijkswaterstaat. Dat had er niet in moeten staan.

In de wet is vastgelegd dat vrijwilligers net als werknemers in loondienst recht hebben op veilige en gezonde werkomstandigheden. Een vrijwilligersverklaring waarin dat per abuis verkeerd is weergegeven, verandert niet wat er in de wet staat.

Feitelijk zijn de rechten van de vrijwilligers niet aangetast: wel zijn ze mogelijk op het verkeerde been gezet, en dat is spijtig. We hebben dan ook gewerkt als verantwoordelijke en aansprakelijke werkgever en zoals het hoort voor een veilige en gezonde werkomgeving gezorgd. En zoals vanzelfsprekend blijven we dat doen.

Onderliggende pagina's