Herinrichten Afferdense Waarden: ‘Het wordt gelukkig geen druk recreatiegebied, de rust blijft’

Nieuwsbericht

Herinrichten Afferdense Waarden: ‘Het wordt gelukkig geen druk recreatiegebied, de rust blijft’

Gepubliceerd op: 18 oktober 2018- Laatste update: 18 oktober 2018 16:07 uur

Marcel de Jong is 52 jaar. Hij is geboren en getogen in Afferden. Als kind speelde hij al in de Afferdense en Deestse Waarden en als jongen van 15 deed hij vakantiewerk op de steenovens. Een gesprek met een vaste bezoeker over 'zijn achtertuin'.

De Jong is het gebied altijd blijven opzoeken. ‘Toen ik 25 jaar geleden mijn eerste hond kocht, werden de uiterwaarden en de dijk de vaste plekken om de hond uit te laten. Ook met mijn tweede hond Saar en haar dochter Body kom ik er vaak. Op werkdagen twee keer per dag en in het weekend zelfs drie keer per dag.’

Vrijwilliger Knotploeg Afferden

Ook als vrijwilliger is hij actief in het gebied. ‘Al 15 jaar ben ik vrijwilliger van de Knotploeg Afferden. In overleg met Staatbosbeheer knotten wij in de winter de wilgen tussen de oude en de nieuwe dijk in Afferden. Met de Maase en Waalse schoonmaakdag ruimen we elk jaar de uiterwaarden op. Dat levert iedere keer een container met troep op.’

Wildcamera

De Jong kent ook de andere 'bewoners' van het gebied goed. ‘Ongeveer zes jaar geleden kocht ik een camera met een infraroodfunctie omdat ik sporen en holen zag. Ik wilde weten van welke dieren ze waren. Zo heb ik prachtige opnamen kunnen maken van (jonge) vossen, dassen en reeën. Mijn hond Saar wees me - door haar gedrag - vaak een hol aan waar iets in leek te zitten. En ze had altijd gelijk. Ik hoor wel eens dat honden de das verstoren. In mijn ervaring is dat niet zo. Die dassen trekken zich niets van honden aan. Ook niet van de graafwerkzaamheden trouwens: er zit een das op krap 35 m van de puinbreker.’

Veranderingen Afferdense Waarden

Hoe ervaart De Jong de veranderingen in het gebied? ‘Ik snap de noodzaak. Maar het gebied zien veranderen doet soms wel pijn, vooral het omzagen van stukken bos en meidoornhagen. Het gebied zal bovendien vaker volstromen. Dat vind ik jammer omdat dit de uiterwaarden onaantrekkelijker maakt voor wild. Daar komen nieuwe (water)vogels en vissen voor terug, maar daar heb ik zelf minder mee.’ Hij vindt het ook jammer dat de ingang bij Afferden verdwijnt. ‘Maar daar zitten zeker ook goede kanten aan: het wordt gelukkig geen druk recreatiegebied, de rust blijft. Ongetwijfeld wordt het eindresultaat mooi, maar ik hoop dat ik dan nog steeds met Saar en Body het gebied in mag. Hopelijk organiseert Staatsbosbeheer snel een informatieavond over het toekomstig beheer van het gebied’, besluit De Jong.

Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden

Door de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden verbetert de veiligheid van het binnendijkse gebied. De rivier de Waal krijgt meer ruimte, waardoor de kans op overstromingen vermindert. Wilt u op de hoogte blijven van de veranderende natuur in de Afferdense en Deestse Waarden? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief of de projectpagina Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden.

Meer nieuws Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden

Onderliggende pagina's