Gevaarlijke omstandigheden door stormachtig weer

Nieuwsbericht

Gevaarlijke omstandigheden door stormachtig weer

Gepubliceerd op: 09 augustus 2018- Laatste update: 09 augustus 2018 15:41 uur

Nederland krijgt in de avond en nacht van 9 augustus 2018 te maken met stormachtig weer. In de kustprovincies, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeer- en Waddengebied verwacht het KNMI windstoten tot 110 km/h. Hiervoor is code oranje afgegeven.

Weggebruikers moeten rekening houden met gevaarlijke rij-omstandigheden in de provincies waar code oranje geldt. Ook in de rest van het land roepen we weggebruikers op alert te zijn, omdat daar in de avond zware windstoten van 75-90 km/h kunnen voorkomen. Hiervoor is code geel van kracht. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten.

Wateroverlast

De weersomstandigheden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kunnen er takken van bomen vallen en is er een kans dat bomen omwaaien. Hoewel veel bomen al blad verliezen, staan de meeste nog vol in blad. Daardoor vangen ze veel wind. De droogte speelt ook een rol: daardoor kunnen bomen verzwakt zijn en eerder omwaaien. Op plekken waar veel neerslag in korte tijd valt, kan wateroverlast ontstaan.

Verkeersinformatie Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en de verkeersinformatie in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name automobilisten met een caravan, vouwwagen of aanhanger en vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen hinder ondervinden.

Vanuit de verkeerscentrales en door weginspecteurs houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg nauwlettend in de gaten.

Waarschuwing recreatievaart

Met name op de grote meren en wateren in deze provincies waar code oranje geldt kunnen er voor recreatievaart gevaarlijke omstandigheden ontstaan door de harde wind en de bijbehorende golfslag. Recreatievaart wordt geadviseerd alert te zijn, de weersverwachting goed te volgen, bijvoorbeeld via de uurberichten van de verkeersposten, en tijdig een veilige haven te zoeken.

Onderliggende pagina's