‘Een spoor van zout bellenschuim’

Interview

‘Een spoor van zout bellenschuim’

Gepubliceerd op: 23 augustus 2018- Laatste update: 23 augustus 2018 09:00 uur

In het Amsterdam-Rijnkanaal ligt tijdelijk een bellenscherm tegen verzilting van het water. Hoe werkt het en wat komt er allemaal bij kijken? Onze collega Arjen Kikkert, adviseur waterbeheer en ecologie, weet er alles van.

Wat is je rol tijdens de droogte/hitteperiode?

‘Samen met collega-adviseurs ben ik deze periode vooral bezig met de waterkwaliteit. Alles wordt in het werk gesteld om te zorgen dat het zoute water vanuit IJmuiden niet verder oprukt naar het Amsterdam- Rijnkanaal. Eén manier is het plaatsen van een bellenscherm.'

Hoe werkt het bellenscherm?

‘Op de bodem van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een buis met daarin allemaal gaatjes. Er wordt lucht door de buis geperst, waardoor een scherm van luchtbellen ontstaat die naar de oppervlakte stijgt. Het zoute water komt hierdoor omhoog en mengt met het zoete water. Zo wordt het afgevoerd richting de zee. Een bellenscherm is trouwens niet nieuw. In sluizen liggen ze ook. Daar vormen bellen een muur, om te voorkomen dat het zoete water met het zoute vermengd.’

Welke uitdagingen ben je tegengekomen?

‘Normaal werk ik voornamelijk op kantoor en kom ik weinig ter plaatse. Nu worden er ineens ad-hoc-oplossingen van je gevraagd en ben ik veel meer in het veld. Dat is het unieke van deze droogteperiode. Het was nog een hele klus om binnen 2 dagen zo’n scherm te regelen, te laten maken en te plaatsen tijdens de vakantieperiode. We hadden ook duikers nodig die de ketting (meer dan 1 ton) moesten plaatsen waarmee het bellenscherm vastligt aan de bodem. Dat was een enorme klus en het was roeien met de riemen die je hebt. Maar het is gelukt!’

Welke invloed heeft het bellenscherm voor natuur, drinkwater en scheepvaart?

‘De scheepvaart heeft er weinig last van en het scherm zelf (de constructie) heeft nauwelijks invloed op natuur of de kwaliteit van het water. Veel vissoorten, zoals de paling, gebruiken de route Noordzeekanaal – Amsterdam-Rijnkanaal voor migratie tussen zout- en zoetwater. Het wordt niet voor niets de ‘highway of fish and ships’ genoemd. Zij hebben die geleidelijke overgang nodig om zich aan te passen. Maar ze migreren alleen in het voorjaar en najaar, dus dat vormt nu geen probleem. Het enige dat vissen merken is dat de luchtbellen drukverschillen veroorzaken. Dat voelen vissen.’

Hoe is de situatie nu?

'Het bellenscherm werkt goed, blijkt uit zoutmetingen. Meer dan 40 procent van het zout wordt tegengehouden. Tot de droogte voorbij is blijft het scherm liggen. Het zorgt ook voor veel bekijks. Pleziervaarders zien in het water een spoor van bellenschuim. Dat is het zout dat naar boven komt. Ze vragen ernaar en maken veel foto’s. We zijn bezig om te kijken naar een meer permanent bellenscherm dat we direct kunnen plaatsen als dat in de toekomst nodig is. We werken hiervoor samen met Waternet.'

Onderliggende pagina's