Kijkavond: migratie van dwergvleermuizen op de Houtribdijk

Nieuwsbericht

Kijkavond: migratie van dwergvleermuizen op de Houtribdijk

Gepubliceerd op: 17 juli 2018- Laatste update: 18 juli 2018 09:15 uur

De Houtribdijk (ook wel bekend als Markerwaarddijk) tussen Lelystad en Enkhuizen is een belangrijke hotspot voor de ruige dwergvleermuis. De dieren gebruiken het 25 km lange object als navigatiemiddel bij hun trek tussen Oost-Europa en West-Europa.

Dat doen ze twee keer per jaar: in mei en augustus. Op vrijdag 24 augustus en op zaterdag 25 augustus 2018, tijdens de Nacht van de vleermuis, organiseren ecologen van Rijkswaterstaat een kijkavond op de Houtribdijk.

Migratie dwergvleermuizen

Vanwege de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk heeft Rijkswaterstaat afgelopen mei 2018 de migratie van de dwergvleermuizen nauwlettend gemonitord. De aannemer en Rijkswaterstaat gebruikte de monitoringsgegevens als input om te zorgen dat de dijkversterkingswerkzaamheden de migratie niet zou verstoren. Uit onderzoek in 2014 blijkt dat er op het hoogtepunt in september gemiddeld zo’n 500 dwergvleermuizen per uur langs de dijk trokken.

Kijknacht ruige dwergvleermuis

Tijdens de kijknacht op 24 en 25 augustus 2018 vertellen ecologen over de vleermuismigratie. Dit doen we op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk. We beginnen met een korte film en introductie over de ruige dwergvleermuis. Vervolgens vertellen we over de aanpak en resultaten van de onderzoeken langs de dijk afgelopen jaren. Ten slotte pakken we de kijkers en batdetectors om vanaf Trintelhaven de migrerende vleermuizen te aanschouwen en te luisteren.

Programma

  • 20.30 uur: Verzamelen bij Trintelhaven halverwege de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Er is voldoende parkeergelegenheid. We staan op de parkeerplaats naast restaurant Checkpoint Charlie.
  • 21.00 uur: Start programma (film en toelichting en vervolgens de monitoring).
  • 22.30 uur: Einde.

Wij zorgen voor koffie en thee. De kijkavond is ook toegankelijk voor kinderen. Let op! Bij slecht weer vliegen de vleermuizen niet en wordt de excursie afgelast. In dat geval ontvangt u tijdig bericht per e-mail.

Onderliggende pagina's