[Interview] ‘Wat zijn circulaire innovaties écht waard?’

Nieuwsbericht

[Interview] ‘Wat zijn circulaire innovaties écht waard?’

Gepubliceerd op: 19 juli 2018- Laatste update: 19 juli 2018 15:48 uur

Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Om dat doel te halen, moeten we innovaties uit de markt sneller een plek geven in onze processen, werkwijzen en contracten. Dat begint met een aanpak of methodiek waarmee we eenvoudig bepalen welke circulaire innovaties een grote impact hebben en geschikt zijn voor grootschalige toepassing.

Bon Uijting, adviseur Circulaire Economie bij Rijkswaterstaat, vertelt dat Rijkswaterstaat samen met het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) werkt aan zo’n methodiek. ‘Om innovaties te kunnen vergelijken, hebben we informatie nodig van innovators. En helaas hebben ze die niet altijd paraat.’ Hij vervolgt: ‘Er zijn enorm veel circulaire innovaties voor de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Om vast te stellen welke innovaties interessant zijn, moeten we die innovaties allereerst registreren. Daarvoor hebben we NIBE in de arm genomen.’

Innovaties vergelijken

NIBE heeft de beschikbare innovaties de afgelopen maanden geïnventariseerd en aan de hand hiervan een longlist samengesteld. Die biedt een mooi overzicht van circulaire innovaties op de markt. Maar Rijkswaterstaat wil uiteindelijk diepgaand inzicht in wat al die innovaties opleveren, benadrukt Uijting. ‘Alle innovaties oppakken, is geen optie. Om de juiste keuzes te maken, moeten we innovaties goed met elkaar kunnen vergelijken. Een impactstudie moest ons daarbij helpen.’

Stroomversnelling

Mantijn van Leeuwen, algemeen directeur van NIBE, vertelt dat in overleg met Rijkswaterstaat is besloten om innovaties te beoordelen op basis van 4 indicatoren: eco-efficiency, CO2-reductie, grondstofverbruik en Milieu Kosten Indicator (MKI-waarde). ‘Voor de impactstudie hebben we innovators gevraagd om een zogenaamd ‘Innovatiedossier’ in te vullen; een lijst met vragen die dieper ingaan op de vernieuwingen. De antwoorden op die vragen moeten ons helpen kiezen, om uiteindelijk te komen tot een shortlist van innovaties die we samen met de markt in een stroomversnelling kunnen brengen.’

Veel innovaties niet onderbouwd

Tijdens CROW Infradagen 2018 hebben Rijkswaterstaat en NIBE de resultaten van de inventarisatie en de impactstudie gepresenteerd. Wat volgens Uijting vooral opvalt, is dat partijen hun innovatie vaak niet toetsen op belangrijke onderdelen. ‘Stel, je bedenkt een vangrail of een nieuw type asfalt en je kunt een substantiële grondstofbesparing en circulariteit aantonen, maar hebt niet getest of het product wel veilig is. Dan kan Rijkswaterstaat die innovatie niet steunen. Voor ons is het belangrijk dat partijen met ideeën ook de inspanning leveren om die te onderbouwen, want we kunnen niet zelf uitgebreid onderzoek doen naar elk idee.’

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen eerder in het magazine Rijkswaterstaat Zakelijk & Innovatie. Meer lezen? Bekijk het hele magazine door op onderstaande afbeelding te klikken.

ezine03-2018

Onderliggende pagina's