InfraTech ‘Future Proof’: op zoek naar de beste infra-innovatie

Nieuwsbericht

InfraTech Future Proof: op zoek naar de beste infra-innovatie

Gepubliceerd op: 11 juli 2018- Laatste update: 11 juli 2018 13:15 uur

Ook in 2019 nemen gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat het gastheerschap van de beurs InfraTech op zich. Dit is de vakbeurs voor infrastructuur. Het thema van komend jaar is Future Proof en opnieuw wordt de InfraTech Innovatieprijs uitgereikt. Inzenden voor de prijs kan vanaf nu.

Van vaarwegen tot leidingen

Met de Innovatieprijs stimuleert InfraTech innovatieve ideeën op het gebied van het bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur. Denk hierbij aan infrastructuur in de breedste zin van het woord, zoals vaarwegen, spoorwegen, kabels en leidingen, IT-infrastructuur, wegen, landuitbreidingen, industriële complexen, warmtetransportleidingen. Er zijn 3 categorieën waar bedrijven, overheden en studenten zich voor kunnen inschrijven: Productinnovatie, Procesinnovatie en Vernieuwende samenwerking.

In de voetsporen van Shimlift en Project Kis

In de categorie Productinnovatie waardeerde de jury in 2017 de Shimlift van BAM en Movares met de eerste prijs. Een slimme oplossing om oneffenheden in het spoor te repareren en verzakkingen, trillingen en schade te voorkomen. De prijs voor de beste Project Innovatie ging naar het dijkverbeteringsproject Project Kis van Waterschap Rivierenland, Mourik en BESIX. Zij gebruikten een reeks innovatieve technieken om overlast voor de omgeving te beperken, zoals dijkvernageling, drones en augmented reality. Wie treedt er in de voetsporen van deze winnaars? Wordt het misschien de Noord-Zuidlijn, de Afsluitdijk, de Koning Willem-Alexandertunnel of een andere innovatie?

Inzendingen te zien op beursvloer

De winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2019 mogen zich 2 jaar lang Infra-Innovator noemen. Daarnaast ontvangen zij een InfraTech promotiepakket ter waarde van € 2.500 of € 500. Alle inzendingen zijn tijdens InfraTech 2019 te zien in een speciale galerij op de beursvloer, inclusief een toelichting. Bijvoorbeeld over het maatschappelijk en/of praktisch probleem waar de innovatie een oplossing voor biedt, wat de innovatie oplevert en, als de innovatie nog niet toegepast wordt, met wie de innovatie tot stand kan komen.

Maatschappelijke behoefte

Juryvoorzitter Maxime Verhagen over de InfraTech Innovatieprijs: ‘Iedere editie zijn er meer inzendingen. Dat zegt iets over het innovatieve karakter van de sector. De kwaliteit van de inzendingen is daarbij onverminderd hoog en laten een aantal trends zien, zoals de toenemende digitalisering in de infrasector, hergebruik van wat vroeger afval was en oplossingen voor (tijdelijke) waterberging/-infiltratie in straten. Mooi om te zien is ook dat er in steeds meer inzendingen wordt geredeneerd vanuit maatschappelijke behoefte in plaats van de techniek.’

Inschrijving

De inschrijving voor de InfraTech Innovatieprijs sluit op 2 oktober 2018. In december pitchen genomineerden voor de vakjury. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens InfraTech 2019 in Rotterdam Ahoy van 15 tot en met 18 januari 2019. Naast de vakprijs, wordt in 2019 ook de Cobouw Publieksprijs weer uitgereikt. Vanaf medio december 2018 kunt u alle inzendingen voor de InfraTech Innovatieprijs bekijken op de website van Cobouw en kunt u eenmalig stemmen op uw favoriet. De inzending met de meeste stemmen ontvangt de Cobouw Publieksprijs.

Onderliggende pagina's