2 juli 2018: Groot neerslagtekort; wel voldoende water beschikbaar vanuit Rijn en Maas

Nieuwsbericht

2 juli 2018: Groot neerslagtekort; wel voldoende water beschikbaar vanuit Rijn en Maas

Gepubliceerd op: 02 juli 2018- Laatste update: 02 juli 2018 17:11 uur

In Nederland zijn de gevolgen van de droogte duidelijk merkbaar in landbouwgebieden op hogere gronden, in de meldingen van natuurbranden en in de oproepen van drinkwaterbedrijven om zuinig om te gaan met water. Doordat de Rijn en Maas nog voldoende water aanvoeren zijn verdere gevolgen nog beperkt.

Deze update gold van 2 tot 10 juli 2018.

De Rijn en de Maas voeren voldoende water aan om in de waterbehoefte te voorzien van gebieden waar water ingelaten kan worden. De komende week daalt de afvoer van de Rijn en de Maas. Met name de Rijn krijgt te maken met zodanig lage afvoeren dat extra maatregelen, zoals extra water vasthouden in het IJsselmeer en Markermeer, overwogen worden. De watertemperatuur van zowel de Maas als de Rijn is door de warme periode opgelopen tot waarden boven de 22 graden en stijgt nog verder.

Minder neerslag

De afgelopen periode is minder neerslag gevallen dan normaal. In de komende periode wordt nauwelijks neerslag verwacht. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort (KNMI) is opgelopen tot ruim boven de gemiddelde waarde voor deze tijd van het jaar. De komende 14 dagen wordt een toename van het neerslagtekort verwacht. Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren de waterbeschikbaarheid en watervraag en nemen zo nodig maatregelen om gebruiksfuncties van water te voorzien.

Actuele informatie droogte

Kijk voor meer informatie over droogte op de pagina Actuele informatie droogte.

Onderliggende pagina's