Rijkswaterstaat rijdt wielertocht ter ere van 200 jaar NAP

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat rijdt wielertocht ter ere van 200 jaar NAP

Gepubliceerd op: 05 juni 2018- Laatste update: 04 juni 2018 18:15 uur

Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) bestaat in 2018 200 jaar. Om dit te vieren rijden 68 medewerkers van Rijkswaterstaat een wielertocht van het laagste naar het hoogste NAP-punt. U kunt hun tocht volgen via een liveblog.

De wielertocht begon in de ochtend van 5 juni 2018 om 07.30 vanuit Nieuwerkerk aan den IJssel (-6,78 NAP). Michèle Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat, gaf het startschot. Tussen 18.00 en 19.45 uur finisht het peloton op de Vaalserberg (+322,38 NAP). Onderweg passeren ze bij Schelluinen de nullijn van het Normaal Amsterdams Peil.

68 medewerkers van Rijkswaterstaat rijden de wielertocht.

Uitgebreid peloton

Aan de fietstocht doen naast Rijkswaterstaat-medewerkers ook medewerkers van Waterschapshuis en het ministerie van Economische Zaken mee. Hoofdingenieur-directeur Perry van der Weyden fietst ook mee. U kunt de verrichtingen van de wielrenners volgen via de liveblog. De locatie van de pelotons is te zien via de livetracker, de route en stops via Geo-Web.

Normaal Amsterdams Peil

Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) wordt gebruikt om Nederland te beschermen tegen overstromingen. We controleren de hoogte van dijken en duinen ten opzichte van het NAP om te zien of ze nog wel hoog genoeg zijn. We meten het peil op 35.000 verschillende plekken in Nederland. Deze zogeheten peilmerken bevinden zich in woonhuizen, bruggen en viaducten. Zo meten we de waterhoogte ten opzichte van bouwwerken.

Onderliggende pagina's