[Interview] 'We hebben een zorgplicht richting de natuur'

Nieuwsbericht

[Interview] 'We hebben een zorgplicht richting de natuur'

Gepubliceerd op: 13 juni 2018- Laatste update: 13 juni 2018 09:56 uur

De Waalbrug is niet alleen een onmisbare verbinding tussen Nijmegen en haar omgeving, maar ook de verblijfplaats van een aantal diersoorten. In allerlei hoeken en gaten van de brug kunnen broedvogels en vleermuizen een onderkomen vinden. En dat doen ze ook.

Jeroen Mos houdt het welzijn van de dieren in en rondom de Waalbrug in de gaten.

Het is dus zaak om de dieren zo min mogelijk te storen tijdens de renovatiewerkzaamheden. Want zowel Rijkswaterstaat als Team Waalbrug heeft ecologie hoog in het vaandel staan. ‘Niets is zo onvoorspelbaar als de natuur’, zegt ecoloog Jeroen Mos, die als adviseur ecologie in dienst is bij Aannemerscombinatie Team Waalbrug. Hij houdt daarom tijdens de renovatie van de Waalbrug voortdurend een vinger aan de pols als het gaat om het welzijn van de dieren in en rondom de brug.

‘Ik ben er trots op hieraan mee te mogen werken, zeker omdat ik deze brug zelf vaak gebruik'. En dus stond hij op een maandagochtend in mei onder de brug voor de nulmeting. Met een verrekijker in zijn hand, een oranje hesje aan en een veiligheidshelm op. ‘Niet dat het nou zo spannend is’, lacht Jeroen, ‘maar het hoort erbij. In de brug gaan hangen is wel gevaarlijk, maar dat doen we dan ook niet.’ Tijdens deze nulmeting keek de ecoloog vooral naar de aanwezigheid van nesten in de brug. ‘Een brug is een geschikte plek voor broedvogels, dus ik heb gekeken of en waar ze zitten. Met een verrekijker zie je dat vrij snel, zeker omdat de nesten uitstekende takjes hebben en je de vogels af en aan ziet vliegen.’

Verschillende broedseizoenen

Jeroen ontdekte ruim 50 nesten van vooral kauwtjes, stadsduiven en een enkele spreeuw. ‘Ze broeden vaak in holle ruimtes onder de brugboog. Daar zitten ze uit de wind en buiten het bereik van roofdieren. Omdat iedere vogelsoort net weer een ander broedseizoen heeft, moeten we dit lange tijd in de gaten houden. Kauwtjes broeden in mei en juni, maar stadsduiven broeden bijna het hele jaar door. De verstorende werking van al deze vogels voor de renovatie valt mee, ik had het erger verwacht.’ De bewoonde nesten die er zijn, blijven. En om te voorkomen dat vogels nieuwe nesten gaan bouwen, worden lege nesten verwijderd en holle ruimtes dichtgemaakt zo gauw een vogel is uitgebroed. ‘Elke keer als er enkele verblijfplaatsen zijn dichtgemaakt, kan daar aan de brug gewerkt worden. Stel dat de vogels direct onder het wegdek hadden gezeten, dan hadden de werkzaamheden aangepast moeten worden. Dat is gelukkig niet het geval.’

Natuurliefhebber

Jeroen is een geboren natuurliefhebber en hij vertelt dan ook enthousiast. Ooit begon hij met een opleiding Dierverzorging. Dit mondde uit in een universitaire studie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Nu houdt hij zich vooral bezig met de combinatie van ecologie en infrastructurele projecten. ‘Ecoloog ben je niet van 9 tot 5 uur, maar altijd. Het zit in me. Zo houd ik me bijvoorbeeld ook nog bezig met de Stichting Kleine Marters Nederland.’ In en rondom de Waalbrug zag hij dus eigenlijk geen verrassingen. Wel een dwergvleermuis, die in de eerste pijler aan de stadskant woont. ‘We gaan deze vleermuis volledig ontzien. Daarnaast is er nog een vliegroute van vleermuizen aanwezig, vanuit het centrum onder de brug door bij de eerste pijler. Hier worden wel stellages gebouwd, maar we hangen deze niet af met doeken zodat de vleermuizen prima tussen de steigerpalen kunnen doorvliegen. Daarnaast houden we rekening met de belichting zodat de vleermuizen niet gestoord worden.’ 

Het komende jaar zal Jeroen wekelijks, en later tweewekelijks, de situatie monitoren. En eventueel de monitorplanning bijstellen. ‘Ik verwacht dat er niet veel zal veranderen, de brug is een stabiele omgeving. Maar zeg nooit nooit, want niets is zo onvoorspelbaar als de natuur.’

Meer nieuws Waal: Renovatie Waalbrug

Onderliggende pagina's