[Interview] ‘In Baakhoven gaat het altijd over het weer én de A2’

Nieuwsbericht

[Interview] ‘In Baakhoven gaat het altijd over het weer én de A2’

Gepubliceerd op: 28 juni 2018- Laatste update: 28 juni 2018 10:57 uur

Astrid Vermeulen woont met haar partner en dochter van 8 in Baakhoven. Het gehucht ligt op steenworp afstand van Susteren én van de A2. De keuze om hier 13 jaar geleden te gaan wonen, was een heel bewuste. Astrid en haar vriend vielen voor het buitengebied en de vele ruimte. Dat je de snelweg ‘als buurman’ hebt, dat went volgens haar. Maar hoe kijkt Astrid daar tegenaan nu de A2 wordt verlegd en verbreed?

‘Baakhoven telt slechts 14 huizen. Iedereen kent elkaar, iedereen kan bij elkaar terecht. Ik kom van oorsprong uit Brabant, mijn vriend uit Zuid-Limburg. En hier, in het midden, vonden we jaren geleden onze woning. Midden in een landelijke omgeving met veel ruimte voor onze honden, katten en kippen. Het is een heerlijke plek waar we niet meer weg willen.’

Steeds meer verkeer A2

‘Toen we hier kwamen wonen, realiseerden we ons dat de snelweg A2 heel dichtbij ligt. Voordat we ons huis kochten, zijn we een paar keer hier naartoe gereden om na te gaan hoe je dat ervaart. We merkten al gauw dat je de snelweg nauwelijks hoort, alleen bij zuidwestenwind. Of liever gezegd: hoorde. Want sinds de bouw van de megaloods in Holtum lijkt het geluid door weerkaatsing toegenomen. Ook wordt het steeds drukker op de weg. Er is meer vrachtverkeer en sinds de opening van de snelweg A73 kiezen automobilisten eerder voor de snelweg dan de wegen binnendoor.’

21 m dichterbij

‘De snelweg heeft Baakhoven ook letterlijk in het licht gezet. Vroeger was dit een donker gat, maar dat is verleden tijd sinds de A2 helemaal verlicht is. Daar gaat het op onze buurtfeestjes vaak over. De snelweg is sowieso een veelbesproken onderwerp in Baakhoven. Het gaat hier altijd over het weer, over de A2 en de megaloods. Het verleggen van de snelweg houdt de gemoederen dus flink bezig. Die komt immers 21 m dichter bij onze woningen te liggen, tot op slechts 70 m afstand. Daar schrokken we aanvankelijk erg van en het zorgde voor boze reacties. Vooral omdat het een vaststaand feit leek.'

In gesprek met Rijkswaterstaat

‘We realiseren ons dat de A2 te vol en te krap is. Zelf staan we tenslotte ook geregeld in de file. Maar we hopen natuurlijk op zo min mogelijk gevolgen voor ons dorp. We hebben ons daarom aangesloten bij het Buurtenplatform. In overleg met de buurt is afgesproken dat mijn overbuurman en ik Baakhoven vertegenwoordigen binnen dit platform. In het dagelijks leven werk ik bij de gemeente Maastricht, waar ik zaken over geluidshinder en luchtverontreiniging behandel. Ik ben dus bekend met de materie én ik ken Rijkswaterstaat. We zijn inmiddels goed met hen in gesprek en er is ons al een geluidswal toegezegd.’

Duidelijke communicatie

‘We hebben ook zorgen over de uitvoering. Daar hebben we straks 4,5 jaar last van. Rijkswaterstaat laat weten dat we daar nog over worden geïnformeerd. Wij hopen dat dat snel gebeurt. Duidelijke communicatie helpt tenslotte in het begrip naar de mensen toe. Ook al duren processen soms lang, we blijven er bovenop zitten. Zodat Baakhoven niet alleen een fijne plek is, maar ook blijft.’

Meer nieuws over A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide

Onderliggende pagina's