Herinrichten Heesseltsche uiterwaarden: ‘Oude eiken op rivierklei, heel bijzonder’

Nieuwsbericht

Herinrichten Heesseltsche Uiterwaarden: ‘Oude eiken op rivierklei, heel bijzonder’

Gepubliceerd op: 28 juni 2018- Laatste update: 28 juni 2018 10:11 uur

Hilversummer Bert Zeilstra maakt met zijn vrouw een mooie fietstocht door de Heesseltsche Uiterwaarden. De kasteeltuin in Neerrijnen heeft grote indruk op hem gemaakt.

Echte fietsers zijn het, Bert Zeilstra en zijn vrouw. Heel Nederland gaan ze door, maar riviergebieden – "We zijn dol op pontjes!" – vinden ze het allermooist. Vandaag hebben ze ook al flink wat kilometers in de benen zitten. ‘We hebben de auto in Zaltbommel geparkeerd en zijn daarvandaan als eerste naar Waardenburg gefietst’, vertelt Zeilstra.  ‘Wat ik vandaag heel mooi vond was het kasteel met bijbehorende kruidentuin in Neerrijnen. Ik werk zelf als vrijwilliger Botanische Tuinen voor Natuurmonumenten en ik zag meteen een mooi uitje met mijn collega-vrijwilligers voor me!’

Uitzicht

Ook het fietspad tussen Neerrijnen en Opijnen vond Zeilstra heel bijzonder. ‘Het uitzicht, de natuur die in nu in bloei staat, de kastelen, het bos. Ik zag oude, hoge eiken die op rivierklei groeien, dat zie je niet vaak hoor. Normaal is het rivierengebied het domein van populieren en wilgen.’

Werkzaamheden in de Heesseltsche Uiterwaarden

De werkzaamheden van Rijkswaterstaat in de Heesseltsche Uiterwaarden zijn Zeilstra niet ontgaan. ‘Het zal nodig zijn dat Rijkswaterstaat dit doet. Ik kan me voorstellen dat de bewoners van het gebied even schrikken, maar over vijf jaar ziet het er waarschijnlijk heel mooi uit. Het idee van ruimte voor de rivier spreekt mij erg aan. In Nederland willen we altijd alles in de hand hebben, maar soms is het beter om het water de vrije loop te laten.’

Meer nieuws Waal: herinrichten Heesseltsche uiterwaarden

Onderliggende pagina's