Herinrichten Heesseltsche Uiterwaarden: ‘De Waal is een machtige werkrivier’

Nieuwsbericht

Herinrichten Heesseltsche Uiterwaarden: ‘De Waal is een machtige werkrivier’

Gepubliceerd op: 28 juni 2018- Laatste update: 28 juni 2018 10:05 uur

Frans Kuyff woont in een oude dijkwoning langs de Waal. Bijna dagelijks loopt hij de uiterwaarden in voor een wandeling met zijn drie honden.

Tweeënveertig jaar al woont Frans Kuyff met zijn vrouw in Heesselt. Naar volle tevredenheid. ‘Wij zijn van oorsprong Rotterdammers die de rust van De Betuwe wilden opzoeken. We hadden geen betere beslissing kunnen nemen. De oase van rust die wij altijd hebben ervaren in Heesseltsche Uiterwaarden, doet ons goed.’

Heesseltsche Uiterwaarden als voortuin

Met zijn vrouw bewoont hij een tot landhuis omgebouwde boerderij pal achter de dijk, bouwjaar 1850. ‘De Heesseltsche Uiterwaarden zijn eigenlijk mijn voortuin: we hoeven maar de voordeur achter ons dicht te trekken en we staan midden in het rivierengebied.’

Ontspanning

Haast dagelijks trekt Kuyff of zijn vrouw de uiterwaarden in voor een wandeling met hun drie honden, twee Canadese herders en een Nova Scottia Totller Retriever. Pure ontspanning voor de honden, maar ook voor henzelf. ‘Vaak wandel ik wel een dik uur, dan kom ik helemaal ontspannen weer thuis.’

Boerengrond

Kuyff vindt het wel jammer dat de wandelingen in de uiterwaarden minder zijn geworden sinds de werkzaamheden van Rijkswaterstaat zijn begonnen. ‘Al die bulldozers en vrachtwagens die voortdurend zand en klei vervoeren dragen niet bij aan mijn wandelgenot. Daarom kiezen we nu wat vaker voor een andere route. We lopen nu meer over de boerengrond achter de dijken. Ook prachtig, maar ik mis de uiterwaarden wel.’

Uitgestrekte Heesseltsche Uiterwaarden

Favoriet stuk van Kuyff zijn de uiterwaarden richting Opijnen. ‘Dat begint al bij de steenfabriek. Het is een heel rustig gebied, waar je de Waal op zijn mooist ziet: als machtige werkrivier waar vele schepen op varen. De uitgestrektheid van het landschap en de dieren die je ziet, schapen, koeien, hazen en soms zelfs herten, zorgen ervoor dat ik hier nooit meer weg wil.’

Meer nieuws Waal: herinrichten Heesseltsche uiterwaarden

Onderliggende pagina's