Herinrichten Heesseltsche uiterwaarden: ‘De luchten zijn kleine schilderijtjes’

Nieuwsbericht

Herinrichten Heesseltsche Uiterwaarden: ‘De luchten zijn kleine schilderijtjes’

Gepubliceerd op: 28 juni 2018- Laatste update: 28 juni 2018 10:07 uur

De steeds veranderende luchten boven de rivier. Dat is wat bewoner Karin Gruson zo enorm aantrekt in de Heesseltsche Uiterwaarden.

De Randstad vaarwel zeggend, toog Karin Gruson achttien jaar geleden naar Heesselt om er nooit meer weg te gaan. ‘We wilden rustiger wonen, meer ruimte hebben, groen om ons heen. In de Heesseltsche Uiterwaarden vind je dat allemaal. Ieder seizoen hier geeft de uiterwaarden een eigen gezicht. Nu zitten er vogels te broeden, maar in de winter stuit je zomaar op een hert of een vosje. Die veelzijdigheid van het rivierenlandschap is prachtig.’

Ontspanning

Bijna iedere dag loopt Gruson vanuit haar huis een rondje over de dijk. ‘Dat is zo fijn om te doen. Het buiten zijn, de ontspanning van het wandelen. En je ziet steeds nieuwe dingen. De lucht is nooit hetzelfde, de wolken, het licht, het zijn gewoon kleine schilderijtjes.’

Zomerdijk

De zomerdijk Heesselt-Opijnen is waar Gruson het liefst uitwaait. ‘De oude knotwilgen, de boterbloemen die nu in bloei staan. Ieder seizoen is weer anders. Op diezelfde zomerdijk komt Gruson nu wat minder, omdat de werkzaamheden van Rijkswaterstaat in volle gang zijn. ‘Er is veel op z’n kop gezet, dus nu zie ik vooral de nadelen. Hopelijk grijpt Rijkswaterstaat niet al te rigoureus in en is het gebied over een paar jaar weer supermooi. Het zou raar zijn als ik daar niet bezorgd over was. Het is tenslotte mijn directe woonomgeving.’

Krachten van de Heesseltsche Uiterwaarden

‘De Uiterwaarden op zijn allermooist? Dat is als er hoogwater is’, aldus een enthousiaste Gruson. ‘De Waal is dan zo hoog, heel spectaculair om te zien. De twee gezinnen die op het terrein van de steenfabriek wonen, moeten dan in een bootje stappen om hun huis te kunnen bereiken. De rivier laat dan echt zijn krachten zien en als mens moet je je op die momenten gewoon aanpassen aan de natuur.’

Meer nieuws Waal: herinrichten Heesseltsche uiterwaarden

Onderliggende pagina's