Vervanging tweede vizierschuif stuw Amerongen

Nieuwsbericht

Vervanging tweede vizierschuif stuw Amerongen

Gepubliceerd op: 11 mei 2018- Laatste update: 17 mei 2018 15:48 uur

De vervanging van de zuidelijke vizierschuif bij stuw Amerongen start eind mei 2018. Het is de tweede vizierschuif die tijdens de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek wordt vernieuwd. In 2017 gebeurde dat al aan de noordzijde van stuw Amerongen.

De vervanging kent dezelfde aanpak als bij de eerste vizierschuifwissel voor de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek. Zo wordt er een tijdelijk keermiddel aan de binnenzijde van de zuidelijke vizierschuif geplaatst. Daarmee wordt de waterkerende functie van de stuw tijdens de vervanging in stand gehouden. Het eerder gebruikte tijdelijk keermiddel kan hiervoor prima dienst doen, omdat de maten van alle stuwen hetzelfde zijn.

In 3 delen

Na plaatsing van het tijdelijk keermiddel, demonteren we de oude vizierschuif en vervolgens tilt een hijskraan deze in 3 delen tussen de betonnen constructie uit. Met dezelfde kraan wordt, ook weer in 3 delen, een nieuwe vizierschuif geplaatst. Daarna vervangen we de aandrijving van de vizierschuif in de machinekamer. Als de nieuwe vizierschuif weer functioneert, wordt het tijdelijk keermiddel weggehaald. In deze animatie is te zien hoe de vizierschuiven worden vervangen. In deze timelapse is de vervanging van de noordelijke vizierschuif bij Amerongen te zien.

Timelapse van de vervanging van de noordelijke vizierschuif bij Amerongen

Planning vervanging vizierschuif stuw Amerongen

De vervanging van de vizierschuif, inclusief het opbouwen en afbreken van het tijdelijk keermiddel, duurt ongeveer 2 maanden. In het najaar volgt volgens de huidige planning de derde vizierschuifwissel van deze renovatie, dan bij stuw Driel.

Scheepvaart altijd door de sluis

Het stuwkanaal van het stuwcomplex blijft tijdens de vervanging van een vizierschuif volledig gesloten voor alle scheepvaart. Scheepvaartverkeer maakt in deze periode gebruik van de naastgelegen sluis. Dit geldt ook in periodes van hogere waterstanden wanneer de vizierschuiven geopend zijn.

Vervangen vizierschuiven

Meer nieuws: Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Onderliggende pagina's