Technisch manager: wisseling van de wacht

Nieuwsbericht

Technisch manager: wisseling van de wacht

Gepubliceerd op: 11 mei 2018- Laatste update: 17 mei 2018 15:56 uur

Technisch manager bij Rijkswaterstaat Dirk Jan Kiljan is vanaf de eerste plannen betrokken geweest bij de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek. Na de tweede vizierschuifwissel bij Amerongen deze zomer, draagt hij het stokje officieel over aan zijn opvolger, Ralph Jansen. Een terug- en vooruitblik met beide heren.

Links Dirk Jan Kiljan, rechts Ralph Jansen

Namens Rijkswaterstaat is de technisch manager verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek, vertelt Kiljan. ‘Je kunt de stuwcomplexen vergelijken met een machine, bestaande uit veel onderdelen, waarvan ook een aantal bewegende. Samen met de uitvoerende aannemer zorgt de technisch manager ervoor dat alle onderdelen op een veilige manier vervangen of gerepareerd worden. De technisch manager geeft leiding aan een aantal professionals die hierin allemaal een rol hebben. Bovendien zorgt hij voor een goede coördinatie en afstemming tussen Rijkswaterstaat-medewerkers en de aannemer.’

Tijdelijk keermiddel

De eerste vizierschuifwissel bij Amerongen noemt Kiljan het hoogtepunt van zijn tijd als technisch manager. ‘Die wissel is succesvol verlopen, iets waar ik zeker trots op ben. De grootste uitdaging was om tijdens de vervanging de waterkerende functie van de stuw te behouden. Vandaar dat we eerst een tijdelijk keermiddel hebben geplaatst. Vooral het ontwerp hiervan heeft in de voorbereiding veel denkwerk gekost. Maar gezien het mooie resultaat was het dat absoluut waard.’

Nieuwe uitdaging

Kiljan is vanaf 2012, toen de voorbereiding van de renovatie startte, al betrokken bij het project. ‘Ik heb altijd met veel plezier aan dit bijzondere project gewerkt. Maar inmiddels is de tijd rijp om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij Rijkswaterstaat. Na de tweede vizierschuifwissel bij Amerongen draag ik daarom mijn taken officieel over.’

Geleidelijke overdracht

Zijn opvolger Ralph Jansen, een ervaren technisch manager, loopt al een aantal maanden mee op het project. Kiljan: ‘We hebben ervoor gekozen om de overdracht geleidelijk te laten verlopen. Een technisch manager heeft bij dit project namelijk met veel technische disciplines te maken. Denk aan water-, beton- en staalbouw, werktuigbouwkunde, installatietechniek en besturing. Die diversiteit maakt het werk complex, maar tegelijk ook zo mooi.’

Tweede vizierschuifwissel stuwensemble

Voor Jansen is de startperiode erg waardevol. ‘Ik kijk deze zomer mee bij de tweede vizierschuifwissel van Amerongen, een operatie waarbij heel wat komt kijken. Zo moet er bij het in- en uithijsen van de zware componenten bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het weer, de waterstand en hoe snel het water stroomt. De opgedane ervaring bij Amerongen neem ik mee naar de stuwcomplexen bij Driel en Hagestein.’

Schaken op meerdere borden

De eerste grote klus die Jansen bij de renovatie van het stuwensemble oppakt is de sluis bij Hagestein. ‘We gaan die renovatie voorbereiden die in het najaar gepland staat. Maar tegelijkertijd gaan de werkzaamheden bij de andere stuwcomplexen ook gewoon door. Dat betekent schaken op meerdere borden en juist dat maakt deze functie op dit renovatieproject zo uitdagend. Ik heb er dan ook veel zin om als technisch manager bij dit project betrokken te zijn.’

Meer nieuws: Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Onderliggende pagina's