Luister naar verhalen uit 220 jaar Rijkswaterstaat

Nieuwsbericht

Luister naar verhalen uit 220 jaar Rijkswaterstaat

Gepubliceerd op: 24 mei 2018- Laatste update: 24 mei 2018 10:32 uur

In 2018 bestaat Rijkswaterstaat 220 jaar. Zo’n lange geschiedenis biedt veel verhalen, ook over het huidige werk en de toekomstplannen van Rijkswaterstaat is veel te vertellen.

Botte Jellema gaat op rondreis door de enorme Oosterscheldekering.

Radiomaker Botte Jellema ging op pad om een aantal verhalen te verzamelen. Samen met Rijkswaterstaat maakte hij een kleine serie podcasts, die nu voor iedereen te beluisteren zijn via iTunes, Stitcher en Soundcloud.

Oudste én nieuwste snelweg

Botte Jellema duikt in de wereld van de snelweg. Bij het alleroudste stukje snelweg van Nederland staat historicus Bert Toussaint en vertelt over het ontstaan van onze snelwegen. Tijdens een autorit over de snelweg A16 vertelt Serge van Dam, topadviseur op het gebied van smart mobility, over de toekomst van de snelweg en de toekomst van de mobiliteit van Nederlanders.

Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is het pronkstuk van de Deltawerken. Rijkswaterstaat bouwde de Deltawerken om ervoor te zorgen dat een ramp zoals de Waternoodsramp nooit meer zou voorkomen. Botte Jellema gaat op rondreis door de enorme kering, samen met Rijkswaterstaatmedewerker Eric van der Weegen.

Ook spreekt hij Ria Geluk bij haar thuis in Zeeland, op dezelfde plaats waar zij de ramp in 1953 overleefde. Mevrouw Geluk vertelt over de dagen en nachten dat ze als jong meisje op het dak van haar ouderlijk huis doorbracht, nadat de dijken even verderop waren doorgebroken.

Op en rond de kust

Weer of geen weer, de mensen van Rijkswaterstaat zijn altijd bezig aan of op het water. Botte Jellema beklimt de oude vuurtoren van Hoek van Holland en luistert op de weg naar boven naar de verhalen van vuurtorenexpert René Vas. Vas: 'Zo'n hele vuurtoren is gebouwd om alleen maar een lichtje te laten branden. En daar worden dan mensenlevens mee gered.'

Verder krijgt Jellema een rondleiding op de Visarend, het kustwachtschip van Rijkswaterstaat, vlak voordat kapitein Wim Kos en zijn bemanning de haven van Den Helder uitvaren voor weer een nieuwe patrouille op de Noordzee.

Onderliggende pagina's