Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden: Straks minder vrachtwagens door het dorp

Nieuwsbericht

Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden: Straks minder vrachtwagens door het dorp

Gepubliceerd op: 14 mei 2018- Laatste update: 14 mei 2018 13:11 uur

Om ruimte voor de rivier te creëren, verplaatst Wienerberger, fabrikant van keramische stenen, raamdorpels en dakpannen, zijn kleidepot naar een locatie zo’n 4 km verderop. Hoe ver is het bedrijf met de verhuizing en hoe gaat die precies in zijn werk? Jan Nieuwenhuize, staffunctionaris grondstoffen en eigendommen bij Wienerberger, geeft uitleg.

Eerste ladingen klei

‘Op dit moment vervoeren we de eerste ladingen klei van het oude naar het nieuwe depot. Dat ligt langs de Deestersteeg, bij de Uivermeertjes’ , vertelt Jan Nieuwenhuize. Het voordeel voor Deest is dat de kleiwagens door de ligging straks minder vaak door het dorp gaan rijden. ‘Wel is het zo dat we de 80.000 kuub klei moeten verhuizen naar het nieuwe kleidepot. We schatten dat er ongeveer 4.500 ritjes voor nodig zijn om alle klei te verhuizen naar het depot aan de Deestersteeg. Hier hebben we zo’n 50 werkdagen voor nodig.’

De klei wordt op werkdagen gereden, ongeveer tussen 07.00 en 18.00 uur. Met rond de 90 ritjes per dag betekent dat er elke 5-10 minuten een vrachtwagen langs komt. Op verzoek van de gemeente Druten wordt de klei binnen in een zo kort mogelijke periode verplaatst. Daarnaast is de afspraak met Rijkswaterstaat gemaakt dat de klei voor 1 juli 2018 verplaatst is. Daarmee blijft de uitvoering van het project herinrichten Afferdense en Deestse waarden volgens planning lopen.

Begrip van Deestenaren

Wienerberger en de gemeente proberen de overlast zo beperkt mogelijk te houden. ‘We rijden met de volle wagens door Deest, de lege gaan door Afferden. Maar helemaal kunnen we overlast niet voorkomen. We hopen op begrip van Deestenaren. En ziet u iets dat beter kan? Mail naar de uitvoerder, dan gaan we ernaar kijken.'

Meer nieuws Herinrichten Afferdense en Deestse Waarden