Tentoonstelling unieke archeologische vondsten van Romeins grafveld in Bemmel

Nieuwsbericht

Tentoonstelling unieke archeologische vondsten van Romeins grafveld in Bemmel

Gepubliceerd op: 17 april 2018- Laatste update: 17 april 2018 14:32 uur

Bij archeologisch onderzoek als voorbereiding op de doortrekking van de A15 is in Bemmel een compleet Romeins grafveld van de Betuwse elite ontdekt. Een unieke ontdekking van nationaal belang. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 april 2018 presenteert Rijkswaterstaat de topstukken uit deze archeologische ontdekking.

Iedereen die geïnteresseerd is in archeologie, de Romeinse tijd of de oude bewoners van dit deel van de Betuwe kan deze drie dagen tussen 10.00 en 16.00 uur in Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel naar een speciaal opgezette tentoonstelling komen kijken en luisteren naar de verhalen van de archeologen. De toegang is gratis.

Topstukken

Archeologen hebben begin 2018 het Romeinse grafveld ontdekt bij onderzoek als voorbereiding op de doortrekking van de A15 van knooppunt Ressen naar de A12. Het betreft een compleet Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus. Volgens de archeologen betreft het een begraafplaats van de Romeinse elite in de Betuwe. De omvang en compleetheid van het grafveld en de soorten, diversiteit, hoeveelheid en kwaliteit van de graven en grafgiften zijn uniek voor Nederland. In het grafveld zijn veel luxe grafgiften gevonden, zoals aardewerken serviesgoed bestaande uit kruiken, kannen, borden, drinkbekers en olielampjes. Daarnaast is tafelwaar gevonden bestaande uit glazen flessen en een glazen kom, maar ook versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen.

Tentoonstelling unieke archeologische vondsten

  • Datum: vrijdag 27 tot en met zondag 29 april 2018 
  • Locatie: Cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, 6681 AK Bemmel 
  • Tijdstip: 10.00 tot 16.00 uur 
  • Toegang: gratis

Naast de speciale tentoonstelling vertellen de bij de opgraving betrokken archeologen in korte lezingen over de bijzondere vondsten. De lezingen vinden doorlopend plaats tussen 10.00 en 16.00 uur. Reserveren is niet nodig. Uiteraard beantwoorden de aanwezige archeologen vragen over de Romeinse geschiedenis van de gemeente Lingewaard. De expositie maakt onderdeel uit van de jaarlijkse Nationale Romeinenweek.

Project ViA15

Het Rijk en provincie Gelderland gaan de A15 12 km doortrekken en aansluiten op de A12. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Deze uitbreiding van het wegennet en de verbreding van de A12 en de A15 verbetert ook de regionale doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Nijmegen/Arnhem, de Liemers en de Achterhoek. Dat komt de regionale economie en de werkgelegenheid ten goede. Op dit moment wacht het project A12/A15: doortrekken knooppunt Ressen-Oudbroeken (ViA15) de uitspraak van de Raad van State over het tracébesluit af. Verkeer kan naar verwachting in de periode 2021-2023 voor het eerst over de nieuwe weg rijden.

Onderliggende pagina's