Sluiscomplex Hengelo vanaf 5 april 2018 gesloten voor renovatie, Delden volgt op 9 april

Nieuwsbericht

Sluiscomplex Hengelo vanaf 5 april 2018 gesloten voor renovatie, Delden volgt op 9 april

Gepubliceerd op: 05 april 2018- Laatste update: 05 april 2018 09:56 uur

Rijkswaterstaat en aannemer Mourik renoveren de sluiscomplexen in Delden en Hengelo. Voor de renovatie moeten beide sluizen een maand gestremd worden voor de scheepvaart.

Het werk in Hengelo start op 5 april 2018. Het sluiscomplex in Delden volgt op 9 april 2018. De renovatie zorgt ervoor dat de sluizen de komende 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben. Tijdens de stremming renoveren we de binnen- en buitenkant van de sluiscomplexen. Tijdens de renovatie zijn de sluizen niet in gebruik, omdat onder andere de huidige sluisdeuren worden vervangen of gerenoveerd.

Werkzaamheden sluiscomplexen Hengelo en Delden

Om de sluisdeuren uit te kunnen hijsen moet de sluiskolk droog staan. In Delden krijgt de stalen sluiskolk een opknapbeurt en vervangen we de ankerstangen die ervoor zorgen dat de sluiswanden goed op hun plek blijven. De sluiskolk in Hengelo is van beton, hiervan vervangen we de voegen.

Ook de hele elektrische installatie voor de bediening en besturing van de sluizen wordt vervangen. Zo bereiden we de complexen voor op bediening op afstand vanuit Eefde. Dit gaat trapsgewijs: eerst bedienen we de sluizen op locatie. Daarna bedienen we beide sluizen vanuit Delden. Vervolgens bedienen we beide sluizen vanuit een sluiscomplex in Eefde.

Aanpak gemaalcomplexen

Ook beide gemaalcomplexen worden aangepakt. Zowel in Delden als Hengelo vervangen we de pompen en hun aandrijving. In Hengelo betekent dit dat de oude dieselmotoren vervangen worden door elektromotoren. Deze zijn stiller, betrouwbaarder en hebben minder uitstoot van CO2. Verder knappen we ook het uiterlijk van het sluiscomplex op: van schilder- en snoeiwerk tot onderhoud aan de weg.