[Interview] Klaar voor het vaarseizoen

Nieuwsbericht

[Interview] Klaar voor het vaarseizoen

Gepubliceerd op: 09 april 2018- Laatste update: 09 april 2018 11:07 uur

Het vaarseizoen is weer begonnen. Elk jaar gaan recreatieschippers en andere waterliefhebbers onze wateren op. De Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat krijgt elk jaar veel vragen en is goed voorbereid om deze te beantwoorden.

Het vaarseizoen voor de recreatievaart begint elk jaar op 1 april. Een maand later start ook het seizoen voor andere waterliefhebbers. 'Dat betekent dat we bij de Landelijke Informatielijn allerlei vragen krijgen van onder andere schippers en recreanten', vertelt Angelique Hoppezak van Rijkswaterstaat. 'Veel vragen (en soms klachten) gaan over de werking van sluizen, bedieningstijden, de groei van waterplanten en zwemwaterlocaties.'

Kennis van scheepvaart

De Landelijke Informatielijn heeft zijn personeel daarom tijdens watersessies veel algemene kennis over water en scheepvaart bijgebracht. 'Veel medewerkers hebben wel een rijbewijs, maar geen vaarbewijs. Het is dan wel handig om te weten waar een schipper het over heeft. Wat betekent bijvoorbeeld dubbelrood of wat is een kegelschip? Er staat veel informatie in de kennisbank, maar we willen ons nog beter kunnen inleven in de klantvraag en onze klanten goed begrijpen', vertelt Hoppezak.

'Aansluitend zijn we op de fiets gestapt. De fietstocht ging via de Plofsluis naar de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein,' vertelt Hoppezak. Tijdens de fietsroute zijn de borden en signalen langs de vaarweg uitgelegd. Hoppezak: 'Bij de Prinses Beatrixsluis hebben de medewerkers gezien hoe het schutproces werkt. Door het met eigen ogen te zien, begrijpen we de situatie. Het is ons streven dat er ook een wintersessie komt voor de aankomende winter.'

Meer informatie over veilig varen

Om ervoor te zorgen dat de recreatievaart en de beroepsscheepvaart onze waterwegen veilig gebruiken, heeft Rijkswaterstaat onder meer recreatiegeulen aangelegd. Ook geven we tips over hoe u onze wateren veilig kunt gebruiken en hoe u vlot een sluis passeert. Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd bellen met de Landelijke Informatielijn via 0800-8002.