[Interview] 'De A2 voor de deur, wij weten niet beter.'

Nieuwsbericht

[Interview] 'De A2 voor de deur, wij weten niet beter.'

Gepubliceerd op: 04 juni 2018- Laatste update: 04 juni 2018 10:05 uur

Anke Bokken (36) groeide op in Holtum. Dit kleine dorp ligt ingeklemd tussen het Julianakanaal, bedrijventerrein Holtum-Noord en autosnelweg A2. Na een kort ‘uitstapje’ naar Sittard, keerde ze in 2011 terug naar haar dorp. Ze kocht haar ouderlijk huis waar ze nu met echtgenoot en 2 kinderen woont. En waar ze een eigen fysiotherapiepraktijk aan huis heeft. Het is voor haar een fijne plek, die natuurlijk wel dicht bij de A2 ligt. Anke vertelt ons hoe het is om pal naast een drukke autosnelweg te wonen en werken.

Het is voor haar een fijne plek, die natuurlijk wel dicht bij de snelweg A2 ligt. Anke vertelt ons hoe het is om pal naast een drukke autosnelweg te wonen en werken. ‘Holtum is voor mij een bekende en vertrouwde plek. Als kind ben ik hier, samen met mijn oudere broer, met plezier opgegroeid. In 2005 ben ik in onze ouderlijke woning mijn eigen fysiopraktijk gestart. Zes jaar later hebben mijn man en ik ook het bijbehorende woonhuis overgenomen van mijn ouders. Het is bijzonder om er nu met mijn eigen gezin te wonen en mijn kinderen hier te laten opgroeien.’

Gewend aan geluid van de snelweg A2

‘We wonen pal aan de A2. De weg ligt op nog geen 100 m van ons huis. Je ziet het verkeer continu voorbij razen. Toch sta ik daar nauwelijks bij stil, dit is gewoon ons uitzicht. Mensen die op bezoek komen, vragen soms of ik geen last heb van het geluid. Maar ik hoor het verkeer niet meer, daar raak je aan gewend. Bovendien houdt het geluidsscherm veel tegen. Dat is in de jaren 80 gebouwd, toen de snelweg er zo’n 20 jaar lag. Het verkeer en aantal auto’s nam in die tijd toe, dus die geluidswal was hard nodig. De bouw ervan zorgde destijds voor commotie en kreeg zelfs ludieke aandacht in de carnavalsoptocht. Inmiddels weten we in Holtum niet beter dan dat het scherm er staat.’

Fijnstof afkomstig van A2

‘Dat de A2 wordt verbreed, begrijp ik best. Ik ben er niet heel blij mee, maar ik realiseer me ook dat het verkeer alsmaar toeneemt en moet blijven doorstromen. De meeste zorgen heb ik eigenlijk om de uitlaatgassen en fijnstof. Zeker sinds ik kinderen heb. Zij willen bijvoorbeeld aardbeien in de tuin laten groeien, maar dat durf ik niet aan. Er zit hier teveel troep in de lucht. Ik zie het aan de auto of de tuintafel. Daar veeg ik elke dag een zwarte laag vanaf. De weg komt straks weliswaar verder van het dorp af te liggen, maar het stof zal natuurlijk blijven. Wat meer groen tussen Holtum en de A2 zou daarom niet gek zijn. Ik denk dat bomen en struiken de lucht op natuurlijke wijze kunnen filteren.’

Holtumtunnel bij snelweg A2 verdwijnt

‘Ik merk niet dat het verbreden van de A2 tot de dagelijkse gesprekstof behoort op straat of in mijn praktijk. Het enige waar mensen het over hebben, is het verdwijnen van de Holtumtunnel. Het is daarom goed dat het Buurtenplatform bestaat en dat Rijkswaterstaat op die manier met omwonenden in gesprek is. Het Buurtenplatform deelt nieuws via haar website, flyers en persoonlijke gesprekken. Zo blijf ik op de hoogte van alle aanstaande plannen.’

Onderliggende pagina's