Vernieuwd natuurgebied De Zaag en kunstwerk Beverbrug geopend

Nieuwsbericht

Vernieuwd natuurgebied De Zaag en kunstwerk Beverbrug geopend

Gepubliceerd op: 13 februari 2018- Laatste update: 13 februari 2018 18:03 uur

'Als we in een drukke omgeving mensen kunnen laten genieten van rust en stilte, waterdieren en prachtige vogels vind ik dat geweldig. En dat hebben we hier samen voor elkaar gekregen!', zei hoofdingenieur-directeur Sieben Poel van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid dinsdagmiddag 13 februari 2018 bij de opening van het vernieuwde natuurgebied De Zaag en de Beverbrug. Samen met collega-bestuurders verrichtte hij de opening.

Metamorfose natuurgebied De Zaag

Rijkswaterstaat, Stichting het Zuid-Hollands Landschap, gemeente Krimpenerwaard, Stichting Riverart R&D en Vastgoed Bolnes hebben gezamenlijk het natuurgebied De Zaag bij Krimpen aan den Lek grondig opgeknapt en voorzien van een fraaie Beverbrug. 

Natuureiland De Zaag heeft een ware metamorfose ondergaan. De toegankelijkheid van dit luisterrijke getijdennatuurgebied is sterk verbeterd, Rijkswaterstaat heeft de waterkwaliteit een impuls gegeven, er is een mooie entree met een goede fietsenstalling en een duidelijk informatiepaneel. Ook voor de bever is de ‘entree’ verbeterd door de aanleg van bijna 4 km natuurvriendelijke oever en circa 10 ha intergetijdengebied.

Beverbrug

Het kunstproject de Beverbrug en de Spindotterwandeling ontsluiten de natuurschatten van de Zaag voor de mens. Vanaf het kunstwerk heb je een prachtig overzicht op de natuur en de omgeving en voor liefhebbers zijn er strandjes en bankjes om van het stromende water en de langsvarende schepen te genieten. 

De Beverbrug is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ontworpen door het kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam. De opdracht werd verstrekt in het kader van het stichting Riverart R&D project dat ‘Rivier en Kunst’ wil verbinden aan een groot publiek. Centraal staat hierin het leven en wonen langs de Grote Rivieren in relatie met het veranderende klimaat. De Beverbrug verbindt, als het ware, de mens met zijn leefomgeving. De Beverbrug is gerealiseerd door kunstproducent Mothership uit Rotterdam.

Beheer natuurgebied

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van de rivier. Aangezien de waterkwaliteit van de Nieuwe Maas ter plekke niet voldeed aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) heeft Rijkswaterstaat het gebied opnieuw ingericht. Er is een intergetijdengebied van 10 ha gerealiseerd. Ook is bijna 4 km natuurvriendelijke oever aangelegd. De eb en vloed werking is terug in het gebied. Zo ontstaat er een beter leefgebied voor planten en dieren. Het is een kwestie van tijd dat we de bever hier gaan zien. 

Het Zuid-Hollands landschap is de trotse beheerder van het gebied. Met de financiële hulp van donateurs zal het gebied zich de komende jaren nog verder kunnen ontwikkelen. Wie meer wil weten over het gebied of de spindotterroute een keer wil lopen, kan kijken op de website van het Zuid-Hollands Landschap. De gemeente Krimpenerwaard zorgt voor een goede toegang. Vastgoed Bolnes is eigenaar van het terrein waarover het toegangspad loopt. 

Rijkswaterstaat, Zuid-Hollands Landschap, gemeente Krimpenerwaard hebben zich verbonden aan het initiatief uit 2016 van RiverArt om langs de rivier nieuwe, door kunstenaars vormgegeven bestemmingen te maken om langs de rivier kunstvoorwerpen te plaatsen die het rivierlandschap beter zichtbaar en beleefbaarder maken.

Meer informatie

Bel voor meer informatie met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002 (gratis).

Onderliggende pagina's