Hollandsche IJsselkering wegens hoge waterstand op 1 februari 2018 gesloten

Nieuwsbericht

Hollandsche IJsselkering wegens hoge waterstand op 1 februari 2018 gesloten

Gepubliceerd op: 01 februari 2018- Laatste update: 01 februari 2018 13:43 uur

De Hollandsche IJsselkering is op donderdag 1 februari 2018 vanaf 13.00 uur gesloten. Op het moment van sluiting was de waterstand circa 2,10 m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel. De Hollandsche IJsselkering beschermt het laagstgelegen deel van Nederland dat 6,76 m onder NAP ligt.

Dit Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel was als eerste van de dertien Deltawerken klaar. Rijkswaterstaat begon een jaar na de Watersnoodramp (1953) met de bouw van de Hollandsche IJsselkering. In 1958 was de stormvloedkering klaar. Het hoge springtij langs de kust veroorzaakt ondanks de relatief beperkte wind verhoogde standen. Rijkswaterstaat verwacht aan de kust geen hoogwaterproblemen.

Sluiting van de Hollandsche IJsselkering

De Hollandsche IJsselkering blijft gesloten tot 2 februari om 10.00 uur. Tijdens de sluiting zijn de torens van de kering rood verlicht. Zo weten de mensen in de omgeving en de scheepvaart dat er sprake is van hoogwater. Normaliter is het voldoende om bij hoogwater een enkele schuif neer te laten. Vanwege onderhoudswerkzaamheden is in de avond van 1 februari ook de tweede schuif gesloten.

Historisch toeval

Het is een historisch toeval dat tijdens de nationale herdenking van 65 jaar Watersnoodramp de kering sluit. De ramp herinnert ons eraan hoe belangrijk hoogwaterbescherming is. Het is een eer voor Rijkswaterstaat dat we juist op deze dag met deze sluiting de slachtoffers van de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw kunnen gedenken.

Onderliggende pagina's