Westerstorm op komst: houd rekening met hinder en gevaarlijke rijomstandigheden

Nieuwsbericht

Westerstorm op komst: houd rekening met hinder en gevaarlijke rijomstandigheden

Gepubliceerd op: 17 januari 2018- Laatste update: 17 januari 2018 15:31 uur

Nederland krijgt vannacht en morgen te maken met stormachtig weer. Weggebruikers moeten, vanwege de storm en neerslag, rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Het KNMI heeft voor donderdag voor een groot deel van het land code oranje aangekondigd.

Hinder op de weg door de storm

Vanwege de storm verwachten we een drukke donderdagochtendspits. Houd daarom rekening met extra reistijd. In het noordoosten kan in de ochtend lokaal kortdurende gladheid optreden door winterse neerslag.

Ook buiten de spits ondervinden weggebruikers veel hinder. We raden aan om extra alert te zijn en rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Lokaal worden windstoten tot 120 km/h verwacht.

Maatregelen tegen de storm

Vanuit de verkeerscentrales en met extra weginspecteurs op de weg houdt Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten. Daarnaast worden op windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug, extra zware bergers stand-by gezet om eventueel gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Weggebruikers; ga goed voorbereid op weg

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen veel hinder ondervinden.

Hinder voor scheepvaart

De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken via de gebruikelijke kanalen, zoals de berichten die door verkeersposten worden uitgegeven en de Berichten aan de Scheepvaart (BAS).

Stormvloedkeringen

De storm heeft langs de kust beperkte gevolgen voor de waterstanden. Wel is er een kans dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wordt gesloten. 

Mogelijk sluit ook de Ramspolkering bij Kampen vanwege de verwachte verhoogde waterstanden in het IJsselmeergebied. De Ramspolkering sluit bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer af en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland. 

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden continu nauwlettend in de gaten. Het WMCN informeert waterbeheerders over de waterstandsverwachtingen zodat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.

Onderliggende pagina's