Tijdelijke snelheidsbeperking Zeeburgertunnel (A10)

Nieuwsbericht

Tijdelijke snelheidsbeperking Zeeburgertunnel (A10)

Gepubliceerd op: 09 januari 2018- Laatste update: 09 januari 2018 16:13 uur

Per dinsdag 9 januari 2018 heeft Rijkswaterstaat een snelheidsbeperking ingesteld bij de Zeeburgertunnel in zuidelijke richting. De maximumsnelheid is hier tijdelijk verlaagd naar 70 km/h in plaats van de normaal toegestane 100 km/h.

De snelheidsbeperking is nodig omdat de lamellen bij de ingang van de tunnel vorige week beschadigd raakten en daarom verwijderd zijn. Deze lamellen filteren het felle daglicht, zodat de ogen van weggebruikers kunnen wennen voor zij de tunnel inrijden. Om het inrijden van de tunnel bij gebrek aan lamellen veiliger te laten verlopen, is de snelheidsverlaging ingesteld. In de Zeeburgertunnel in noordelijke richting is deze snelheidsbeperking niet van kracht.

Oorzaak beschadiging Zeeburgertunnel

Vlak voordat een vrachtwagen met container op 3 januari 2018 de tunnel in wilde rijden, schoot een klep op de container los en omhoog. De vrachtwagen was de hoogtedetectie toen al gepasseerd. Bij de daaropvolgende aanrijding met de tunnel viel de gehele container van de vrachtwagen. Het plafond van de tunnel, waar de lamellen aan bevestigd zijn, werd daarbij zwaar beschadigd. De tunnel werd toen in zuidelijke richting afgesloten. Rijkswaterstaat werkte dag en nacht door om de beschadigde delen in de tunnel te verwijderen of te herstellen en de tunnel te inspecteren. Donderdag 4 januari 2018 werd de tunnel vóór de ochtendspits weer opengesteld.

Deze maatregel blijft van kracht totdat de lamellen aan het begin van de tunnel weer teruggeplaatst zijn. Naar verwachting duurt het nog enkele maanden voordat de nieuwe lamellen geplaatst zijn. Deze moeten namelijk speciaal op maat gemaakt worden om te passen op de tunnel.

De extra reistijd waar weggebruikers rekening mee moeten houden is beperkt.

Onderliggende pagina's