Duurzame afvaltas tegen zwerfafval

Nieuwsbericht

Duurzame afvaltas tegen zwerfafval

Gepubliceerd op: 17 januari 2018- Laatste update: 17 januari 2018 14:00 uur

Om zwerfafval tegen te gaan, lanceerde Rijkswaterstaat tijdens de Week van de Circulaire Economie een duurzame afvaltas. Het idee is afkomstig uit de Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat. De tas werd 17 januari 2018 uitgereikt aan prinses Laurentien, beschermvrouwe van de Raad van Kinderen.

De tas is gemaakt van oude werkkleding van mensen die aan de weg werken, zoals de weginspecteurs van Rijkswaterstaat en van werknemers van aannemer VolkerWessels. De duurzame tas moet een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de zogeheten plastic soep. Veel plastic dat uit auto’s wordt gegooid, belandt via de wegberm, sloten en rivieren in zee. In totaal komt 70% van het zwerfafval op deze manier in zee terecht. Door een duurzame afvaltas te maken, dragen we bij aan de circulaire economie. In 2030 wil Rijkswaterstaat werken zonder afval te produceren.

Raad van Kinderen

De duurzame afvaltas is een idee van de Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat. Sinds het najaar van 2016 denken leerlingen van basisschool Noorderlicht uit ‘s-Hertogenbosch mee over een milieuvriendelijker gebruik van onze wegen. Het idee voor de duurzame afvaltas is door Rijkswaterstaat en aannemer VolkerWessels overgenomen. We vragen de kinderen om hun ouders enthousiast te maken om een tas in hun auto te hangen om afval te verzamelen.

Maken van de duurzame afvaltas

Van de duurzame afvaltas worden 2 varianten gemaakt. Eén tas, met duidelijk herkenbare werkkleding, is gemaakt door leerlingen van het Penta College Jacob van Liesveldt uit Hellevoetsluis. De leerlingen kregen hierbij hulp van weginspecteur Colinda, die aan de modevakschool studeerde. De andere tas, waarin de kleding minder herkenbaar is, is gemaakt door VanDeBouwplaats. Zij werkten hiervoor samen met ShelterSuit, een organisatie die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van de duurzame afvaltas zijn inmiddels een paar honderd tassen gemaakt die verspreid worden. We delen op verschillende plekken in Nederland 100 afvaltassen uit aan automobilisten. Aan deze automobilisten vragen we input om de afvaltas verder te ontwikkelen.

Verder ontwikkelen

Tijdens de Week van de Circulaire Economie is er een grote duurzaamheidsbijeenkomst, waarop we partners zoeken om de afvaltas verder te ontwikkelen. Daarnaast roept Rijkswaterstaat iedereen op om ook zelf duurzame afvaltassen te maken van een oude jas of spijkerbroek.

Onderliggende pagina's